Familie Romijn houdt wel van een beetje voorop lopen
Het eerste dat opvalt op het melkveebedrijf van Kees (48) en Cora (49) Romijn – heel toepasselijk gelegen aan de Melkweg in Langerak (ZH) – zijn drie oude romneyloodsen. „Dat zijn oude proefstallen van het Wageningse onderzoeksinstituut Imag”, vertelt Kees Romijn even later als hij in de keuken aanschuift, netjes gekleed in overhemd en colbertje. Romijn komt net terug van de LTO-vergadering waarin hij is herkozen als voorzitter van de landelijke vakgroep Melkveehouderij.
Bij ingetrouwd
Geroutineerd steekt hij van wal en schetst de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf, waar hij als boerenzoon in 1997 bij in is getrouwd. Het bedrijf was oorspronkelijk van zijn schoonvader Arie Schep, die in 1972 neerstreek in het ruilverkavelingsgebied in de Langerakpolder, iets ten zuiden van de Lek. Het Imag, later opgegaan in de Animal Sciences Group, wilde het nieuwe bedrijf inzetten als lage-kosten-proefbedrijf. De romneyloodsen werden ingericht met voerligboxen, de voorlopers van de ligboxenstal.
Uitbreiding
Op het bedrijf staan inmiddels drie generaties stallen. In 1993 kwam er een 2 + 1-rijige ligboxenstal bij voor 75 koeien, met een 2 x 3 open tandem melkstal. „Daar hebben we jarenlang in gemolken, tot het wel heel druk werd in de stal”, vertelt Kees. „Op het laatst waren we dik vijf uur per dag aan het melken.” In 2007 gingen ze zich oriënteren op nieuwbouw. Besloten werd om de bestaande ligboxenstal aan de lange zijde uit te breiden met 110 boxen. In 2008 kwam de vergunning rond. In principe mag de familie Romijn daarop 175 koeien houden.
Melkrobots
Besloten werd om over te stappen op melkrobots; een nieuwe impuls en uitdaging voor het bedrijf. Het nieuwe gedeelte van de stal werd 1 april 2009 in gebruik genomen. Sindsdien melken ze met twee Lely A3-robots. Van een kwart overbezetting ging het naar een ruime onderbezetting.
Lees in het vakblad Melkvee van zaterdag 19 december de volledige reportage over het bedrijf van de familie Romijn, over hoe ze weidegang in hun bedrijf inpassen, over hun kampioene op de fokveedag Hoornaar en welke rol Cora op het bedrijf speelt: „De kuil aanrijden doe ik zelf. Dan weet ik precies hoe deze is opgebouwd en hoe vast hij zit.”
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Susan Rexwinkel