Inkomen melkveehouder gehalveerd
Het is ook half zoveel als het gemiddelde jaarinkomen in de landbouwsector. Uitzondering zijn de biologische melkveehouders; zij konden hun inkomen op peil houden op 37.000 euro. Het inkomstenverlies voor reguliere melkveehouders is vooral toe te schrijven aan de slechte melkprijzen. Die zijn 17 procent lager dan vorig jaar, maar door de melkproductie te verhogen zijn de gemiddelde opbrengsten per bedrijf met maar 8 procent gedaald.
De verschillen tussen de deelsectoren zijn groot. Glasgroentenkwekers hebben dit jaar 274.000 euro verdiend, maar varkenshouders teren fors in op het eigen vermogen; zeugenhouders verliezen dit jaar 75.000 euro. Over het algemeen verdient 60 procent van de landbouwers tussen de 65.000 euro en 15.000 euro negatief. Een vijfde van de landbouwers verdient meer, en voor een andere 20 procent is het verlies groter dan 15.000 euro.
Het lage inkomen heeft gevolgen voor de liquiditeitspositie van de melkveebedrijven. Maar twee op de vijf melkveehouders hebben dit jaar meer inkomsten dan uitgaven gehad. De helft moet interen op het eigen vermogen of aflossingen uitstellen, terwijl 10 procent grote aanpassingen moet doen om het hoofd boven water te houden.