Fotoserie: Jansje 142
„Jansje zit goed in haar vacht en de kleur is goed. Haar mest is ook prima”, verteld Corno Zwikker. Het rantsoen van Jansje is van twee kilo naar 1,5 kilo Dairystart Junior gegaan. „Haar ruwvoeropname is prima.” Verder zijn er geen bijzonderheden te melden binnen de jongveeopfok.
Vorige update, begin april:
Met Jansje gaat het nog steeds voorspoedig, volgens haar eigenaar Corno Zwikker uit Assendelft (NH). Ze is 5 maanden oud en op 7 april weer gemeten en gewogen. Ze weegt nu zo'n 175 kilo, is 120 cm hoog en 167 cm lang. Dit is een groei van 35 kilo in de afgelopen vijf weken.
Jansje ziet er goed uit en vreet prima, evenals haar koppelgenoten. Ze krijgt nog hetzelfde rantsoen, namelijk 2 kilo Dairystart Junior aangevuld met hooi uit ronde balen.Haar vacht ziet er gezond uit. Mocht ze beginnen te zweten, dan wordt ze geschoren, aldus Corno.
Verder zijn er weinig bijzonderheden in de opfok. Het kuchje waar eerder dit jaar sprake van was, is afgenomen en heeft zich niet meer voorgedaan in het koppel. „Geen hoest of kuchjes in de stal."
Vorige bericht, eind februari:
Jansje 142 is inmiddels met haar leeftijdgenoten verhuisd naar de jongveestal. Op 20 februari zat ze nog in het strohok en is ze gemeten en gewogen en op de foto gezet. Vergeleken met de maand ervoor was ze ruim 20 kilo gegroeid tot 140 kilo. Ze was 1,10 meter hoog en 1,50 meter lang, meldt Corno Zwikker uit Assendelft.
De overstap van strohok naar de roosters is goed verlopen, aldus de Noord-Hollandse melkveehouder. „Alle kalveren lagen 's avonds direct in de ligboxen. De overschakeling lijkt ze goed af te gaan."
Jongveebrok
De kalveren zijn van kalverbrok (Dairystart Vitaal) overgestapt op jongveebrok (Dairystart Junior) van Agrifirm. Daarvan krijgen ze ongeveer 2 kilo per dag, plus smakelijk hooi uit ronde balen. De opname is prima, volgens Zwikker.
Jansjes vacht en glans zijn goed. „Wel iets meer haargroei, dit zal met de kou te maken hebben." Ze is goed op de mest en de activiteit is prima. „Alle kalveren komen bij voeren direct naar het voerhek."
Kuchje afgenomen
Het kuchje in het koppel, waar bij de vorige update nog sprake van was, is afgenomen. Er is zodoende niet behandeld, laat Corno weten. Een kalf is behandeld met Vecoxan, omdat de mest iets dun werd. Momenteel is de mest weer goed.
Vorige bericht, eind januari:
Jansje 142 van Corno Zwikker uit Assendelft (NH) gaat als een speer. Eind januari is ze opnieuw gemeten en gewogen. Op een leeftijd van drie maanden woog ze 119 kilo, bij een borstomvang van 110 centimeter
Volgens Corno heeft Jansje 142 de afgelopen periode een erg goede krachtvoeropname laten zien. Eind januari kon ze daarom worden gespeend. Ze krijgt nu DairyStart Vitaal krachtvoer en hooi. „Ze is levendig en heeft een mooie glanzende vacht", vertelt hij. Jansje blijft nog tot eind februari in het strohok, daarna maakt ze de overstap naar de huisvesting met roostervloeren.
Spenen
Corno Zwikker speent de kalveren op een leeftijd van ongeveer twee maanden, waarbij hij ook kijkt naar de kracht- en ruwvoeropname. „Wanneer het kalf er goed uitziet en ik merk dat ik de voerbak en hooiruif steeds vaker bij moet vullen, wordt er gespeend. De laatste weken is de melkgift zeer geleidelijk afgebouwd. Op het laatst minder dan een halve liter. Dit zorgt in mijn optiek voor een laag stressniveau en geen schreeuwende kalveren.”
Kuchje
In het totale koppel jongvee is hier en daar een kuchje te horen. Oorzaak zal liggen in de temperatuurschommelingen van de afgelopen tijd en de harde wind, in combinatie met het lastig kunnen regelen van de ventilatie, meent de veehouder. „Zolang het hierbij blijft, behandel ik er niet tegen.” Pas als het kalf bij het voeren niet eet of drinkt, gaat hij over tot behandeling.
Uitmesten
De kalveren worden vanaf 14 dagen tot 3,5 à 4 maanden gehuisvest in strohokken. Binnenkort wordt het strohok uitgemest. Dat doet Zwikker drie, vier keer per jaar. „Bij te veel oppotten zie je dat de hokken minder droog blijven en dan krijg je te veel ammoniaklucht.”
Rustige opfok
De afgelopen periode hebben zich geen gevallen voorgedaan van coccidiose of ernstige hoest. Ook bij het overige jongvee zijn geen behandelingen uitgevoerd. Zwikker is tevreden: „Het gaat prima.”
Vorige bericht, 13 januari:
Het Noord-Hollandse kalf Jansje 142 is in 8 weken uitgegroeid tot een kalf van 81 kg, een groei van 31 kg. Aankomende weken wordt de hoeveelheid kunstmelk geleidelijk afgebouwd om te spenen. Jansje is 17 december onthoornd, wat ze goed heeft doorstaan, volgens Corno Zwikker.
Ventilatiekleppen
De veehouder heeft als aandachtspunt de regulatie van de ventilatiekleppen in de kalverstal. Corno: „Hier in Noord-Holland waait het altijd en dan is het wel eens zoeken naar de juiste stand van de ventilatiekleppen; moeten deze dicht omdat het anders tocht, of juist open voor frisse lucht en ventilatie? Dit is vooral in het najaar wel eens lastig.”
Coccidiose
In het verleden hebben zich aantal gevallen van coccidiose op het bedrijf voorgedaan. Op dit moment spelen er geen voedingsstoornissen, maar Corno wil samen met een specialist kijken of dit alsnog verbeterd kan worden. De veehouder zit er ook over te denken om op lange termijn het dak van de jongveestal te isoleren, voor een beter klimaat.
Eerste bericht, november 2015:
Jansje 142 is geboren op 5 november 2015 in Assendelft (NH). Ze is een zwartbonte Misis-dochter. Bij de geboorte woog ze ruim 50 kilo.
Jansje moet uitgroeien tot één van de 90 koeien van het bedrijf van Corno Zwikker. Hij zegt tevreden te zijn over de kalveropfok. Naar eigen zeggen heeft hij weinig last van uitval. Punt van verbetering is de huisvesting in de eerste periode. De ventilatie is moeilijk te regelen, waardoor kalveren hoesten. Daarnaast speelt coccidiose op het bedrijf. Corno is benieuwd wat deze ziekte kost aan groeiachterstand.
Bedrijf
Corno Zwikker (34) houdt 90 melkkoeien en 60 stuks kalveren op 65 hectare grond. Het rollend jaargemiddelde bedraagt 9.478 kilo melk met 4,24 vet en 3,50 eiwit. De gemiddelde leeftijd van de koeien is 5 jaar. Het fokdoel is een koe zonder extremen met een correct ruim kruis. Dat moet resulteren in ruimte voor het uier en een juiste (soepele) beenstand. Paringen doet Corno op basis van AAA.
De tussenkalftijd bedraagt 420 dagen, met een inseminatiegetal van 2,6 en de vaarzen kalveren voor het eerst af op 25,4 maanden. Van de 83 koeien die kalfden waren 7 kalveren doodgeboren, voornamelijk bij de vaarzen. Van de levendgeboren kalveren is één kalf geëuthanaseerd vanwege een waterbuik. Bij de nuchtere kalveren komt verder weinig tot geen sterfte voor.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Tekst: Marjon van der Lugt
Beeld: Ellen Meinen, Familie Zwikker