Fotoserie: Laboure 2
„Conditie van het kalf is erg goed. Erg levendig, en de mest ziet er ook prima uit.” Haar rantsoen is aangepast van het rantsoen van hoogproductieve koeien (kuilgras, mais, maiseiwit, maismeel, soja en sojacake) naar alleen kuilgras. „We hebben haar net in een ander hok gebracht, dus vanaf nu krijgt ze alleen kuilgras bijgevoerd, maar ze kunnen in dit hok ook naar buiten. Waar ze dus naar eigen behoefte gras kunnen eten”, aldus Gert en Anita Kruijer.
Vorige update, medio april:
Het zwartbonte kalf Laboure 2 uit Wedde (Gr.) is op 18 april opnieuw gemeten en op de foto gezet. In de afgelopen maand is haar borstomvang met 9 centimeter toegenomen tot 129 centimeter.
Laboure krijgt dagelijks kuilgras, maïs, maïseiwit, maïsmeel, soja en sojacake als rantsoen. Dit is hetzelfde rantsoen als de hoogproductieve melkkoeien.
Betere cijfers
De luchtwegproblemen bij de kalveren van 4 à 5 maanden blijven aanhouden. De kalveren hoesten; de veehouders hebben de dierenarts hierover geïnformeerd. Toch zijn de cijfers verbeterd ten opzichte van het laatste halfjaar van 2015. Toen gingen er 13 kalveren dood aan luchtwegaandoeningen. In de eerste drie maanden van 2016 is sterfte vanwege luchtwegproblemen niet meer voorgekomen.
Vorige update, medio maart:
De Groningse Laboure 2 is op 14 maart opnieuw gemeten door Gert en Anita Kruijer. De veehouders hebben haar gemeten met een borstomvang van 120 centimeter.Laboure 2 krijgt nog hetzelfde rantsoen als de hoog productieve koeien. Dat bestaat uit kuilgras, mais, maiseiwit, maismeel, soja en sojacake.
Nieuwe jongveestal
Gert en Anita Kruijer hebben begin januari een vergunning aangevraagd om de nieuwe aangekochte varkensstal om te bouwen naar een jongveestal. De veehouder vindt dat het jongvee langer op stro moet worden gehuisvest, omdat hij hier betere resultaten op ziet dan op de roosters. Als de vergunningen rond zijn, willen de veehouders hier de kalveren na het spenen onderbrengen.
Luchtwegproblemen
Luchtwegproblemen zijn nog steeds een struikelblok op het bedrijf. Nu zijn het niet de kalveren, maar het jongvee vanaf vier maanden. De veehouders hebben daarom het jongvee op 3 februari allemaal geënt tegen pinkengriep.
Vorige bericht, eind februari:
Laboure is in een maand tijd bijna 20 kilo zwaarder geworden. Eind februari zit ze op een gewicht van 114 kilo, bij een borstomvang van 117 centimeter.
Laboure 2 (geboren op 21 oktober) is op 12 februari verhuisd van het strohok naar de jongveestal. Nu loopt ze op roosters met ligboxen. Ze krijgt hier geen hooi meer en geen brok, meldt de familie Kruijer. Wel krijgt ze - net als in het strohok - nog steeds hetzelfde rantsoen als dat van de hoogproductieve koeien: kuilgras, mais, maiseiwit, maismeel, soja en sojacake.
Verder gaat het prima met Laboure, volgens de veehouders. Ze eet goed, ziet er goed uit en is goed op de mest.
Vorige bericht, eind januari:
Eind januari is Laboure 2 van de familie Kruijer uit Wedde (Groningen) ruim drie maanden. Laboure is zo goed als van de melk af. Ze is gegroeid tot een kalf met een borstomvang van 101 centimeter en een gewicht van 95 kilo.
Laboure 2 krijgt twee kilo brok daags met daarbij wat ruwvoer van het rantsoen van de hoogproductieve koeien. Dit bestaat uit kuil, mais, maiseiwit, maismeel, soja en sojacake. Als ze over een paar weken van het strohok naar de jongveestal, krijgt ze alleen nog het hoogproductieve koeienrantsoen.
Uitval vanwege luchtwegproblemen
Ondanks de maatregelen die Gert en Anita Kruijer hebben getroffen om de luchtcirculatie te verbeteren in de jongveestal, blijven (chronische) luchtwegproblemen opspelen. Gert: ,,Ons gevoel zegt wel dat het beter gaat; we hebben minder gespoten voor longproblemen. Maar als we kijken naar de cijfers in het tweede half jaar van 2015, zijn er alsnog 13 kalveren dood gegaan vanwege longproblemen."
Dat waren al wat oudere dieren, zo rond een maand of vijf. ,,Zolang de kalveren nog in de eenlingboxen zitten gaat het goed, maar als deze vanaf twee maanden naar het strohok verhuizen, wordt het wel een probleem. Vooral als het vochtig weer is, zien we een piek in het aantal dode kalveren.”
Jongveecoach
De familie Kruijer heeft eerder al een rookapparaat aangeschaft en is op advies van specialisten de mechanische ventilatoren volop aan gaan zetten. ,,Bij vorst zetten we ze wel iets lager.” Daarnaast mesten ze de hokken nu vaker uit, zodat er minder ammoniaklucht blijft hangen.
Omdat de problemen nog steeds niet uit de wereld zijn, gaat Kruijer binnenkort met een jongveecoach om tafel, om te kijken of er nog andere verbeterpunten zijn in deze fase van de opfok.
Vorige bericht, 18 januari 2016:
Op 21 december 2015 is het Groningse kalf Laboure 2 twee maanden oud. Ze heeft zich ontwikkeld tot een best kalf van 85 kg en een borstomvang van 98 cm.
De eerste twee maanden heeft zij driemaal per dag 2 liter melk gekregen, plus hooi en 2 kilo biks. Op 16 december is Laboure 2 onthoornd en gevaccineerd tegen de pinkengriep en ringvuur.
Rookapparaat
Gert en Anita Kruijer hebben rookapparatuur aangeschaft om samen met de dierenarts en voerspecialisten te kijken hoe de luchtcirculatie in de jongveestal is. Daaruit bleek dat er te weinig verse lucht in de kalverstal kwam. ,,Ook al voelde de luchtstroom soms koud aan, toch hebben we de ventilatoren vol aangezet. Het resultaat is beter”, zeggen ze. Tevens mesten ze de hokken nu vaker uit, zodat er minder ammoniak in de stal blijft hangen.
Eerste bericht, 1 november 2015:
Op 21 oktober 2015 is Laboure 2 geboren in het Groningse Wedde. Ze is een zwartbonte Holstein dochter van Heuvel Suarez. Op dag 1 is haar borstomvang gemeten op 88 centimeter.
Kalversterfte is waar Gert en Anita Kruijer aan willen werken. In de periode van 1 december 2014 tot 1 december 2015 stierven 33 kalveren: 9 aan diarree en 18 aan longproblemen. Op een totaal van 143 pinken is dat 19 procent.
De ziektes waaraan de kalveren sterven, kunnen vele oorzaken hebben. Om dat uit te zoeken gaan specialisten met Gert en Anita het bedrijf analyseren, problemen opsporen en aanpakken. Wij blijven alles op de voet volgen.
Bedrijf
Op het bedrijf van de familie Kruijer staan 270 melkkoeien en 143 stuks jongvee. In totaal is 155 hectare grond in gebruik. De veestapel is compleet Holstein Friesian en het rollend jaargemiddelde in kilo’s melk is 6.819. De tussenkalftijd bedraagt gemiddeld 432 dagen, met een inseminatiegetal van 3.16 en vaarzen komen op 24.8 maanden aan de melk.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Tekst: Marjon van der Lugt
Beeld: Ellen Meinen, Familie Kruijer