Fotoserie: Trienette 254
Trienette heeft inmiddels het wat langere haar verloren en begint mooi te glanzen, vertelt Marien Brouwer. „Over een paar weken laten we haar met het koppel waarschijnlijk al even wennen aan de buitenlucht.” Verder meldt hij geen bijzonderheden.
Geen fotomodel
De veehouder vindt Trienette overigens niet geschikt als fotomodel, laat hij nog lachend weten. „Het is elke keer weer een klus haar goed op de foto te krijgen.”
Vorige update, juni:
De Gelderse Trienette 254 uit Barneveld is op 15 juni gemeten door Marien Brouwer. Met een borstomvang van 143 centimeter en een gewicht van 228 kilo is ze met 42 kilo flink gegroeid afgelopen maand.
„Het gaat nog steeds heel goed met Trienette. Ze vreet ook goed. Binnenkort wordt ze doorgeschoven naar een volgende groep. We willen haar dit jaar ook nog wel even de buitenlucht in sturen. Maar dit kan nog wel even duren. Eerst moet ze goed op leeftijd en gewicht zijn”, laat Marien Brouwer weten.
Iets meer buik
Trienette krijgt nog steeds onbeperkt kuilgras en een halve kilo brok per dag. „Het valt op dat ze iets meer buik heeft dan haar leeftijdsgenoten, maar nog niet dat ze te vet is.” Verder is het rustig rondom de jongvee-opfok. De dierenartsen en voerspecialisten geven aan dat alles er goed uitziet.
Vorige update, eind mei:
Trienette 254 uit Barneveld is op 23 mei opnieuw gemeten door Marien Brouwer; haar borstomvang bedraagt inmiddels 132 centimeter. Dat komt overeen met een gewicht van 186 kilo.
„Trienette maakt het goed, ze komt goed mee met de koppel waar ze tussen loopt. Ondertussen begint ze al wat kalmer te worden door al die fotoshots”, laat Marien weten. Trienette krijgt onbeperkt kuilgras en 1 kilo gehalveerd brok. „Als toetje krijgt ze nog wel wat brood van de bakker, die zijn resten hier brengt.”
Slecht drinken
Marien Brouwer houdt op dit moment alleen de vaarskalveren aan met een goede afstamming, vertelt hij. Onlangs had hij een kalf met diarree. „Het betreffende kalf heeft sowieso moeite met drinken, zowel uit speen als uit drinkbakje. Ik heb veel sonde toegepast maar dat houdt een keer op”, meent hij. De melkveehouder is benieuw hoe andere melkveehouders hiermee omgaan.
Vorige update, medio april:
Het Gelderse zwartbonte kalf Trienette 254 is opnieuw gemeten door Marien Brouwer. Ze heeft op 18 april 2016 een borstomvang van 130 centimeter met een gewicht van 168 kilo; een groei van 24 kilo in de afgelopen maand.
'Erg actief'
Trienette (vader De Bieuw Kindness) krijgt nog steeds hetzelfde rantsoen, namelijk onbeperkt kuilgras, twee kilo brok en hooi. Marien Brouwer geeft aan dat het kalf erg actief is: „Als we haar uit de stal halen, loopt ze het liefst een hele marathon.” Het valt de melkveehouder ook op dat ze wat vetter is dan de rest van het koppel. „Komt misschien door alle aandacht”, aldus de Barneveldse veehouder.
Verder zijn er geen bijzonderheden binnen de opfok.
Vorige update, eind maart:
Trienette 254 groeit goed. Het zwartbonte kalf van Marien Brouwer uit Barneveld heeft op 21 maart 2016 een borstomvang van 124 centimeter en een gewicht van 144 kilo. Dit betekent een groei van 16 kilo in de afgelopen maand.
Trienette is nu bijna 5,5 maanden oud. Ze zit nog vol in haar vacht, volgens Marien Brouwer. „Ik zal haar in de gaten houden als het wat warmer wordt; dat ze niet gaat zweten.” Ze krijgt dagelijks onbeperkt kuilgras en twee kilo brok. Haar groepje (8 kalveren) vreet ook elke twee dagen een baaltje hooi weg.
Kalverdekjes
Marien Brouwer is erg te spreken over het gebruik van bodywarmers bij de kalveren, aangezien het in de stal fris kan zijn voor de kalveren. „Het resulteert in vluggere kalfjes.”
Speenemmer
In de vorige periode is de veehouder geadviseerd om van drinkbakken over te stappen op speenemmers. Dit advies heeft Marien Brouwer opgevolgd en het bevalt vooralsnog prima, zegt hij. „Aan de speen zie je een goede speekselontwikkeling.”
Vorige bericht, 22 februari:
Trienette 254 is op 22 februari 4,5 maanden oud. Het gaat goed met het kalf van Marien Brouwer: ze is de afgelopen vier weken met 28 kilo gegroeid tot een kalf met een borstomvang van 118 centimeter en een gewicht van 128 kilo.
Eind januari verhuisde Trienette van het strohok naar roosters met ligboxen. Ze krijgt nu onbeperkt hooi en kuilgras, aangevuld met 1,5 kilo jongveebrok. „De mest is correct en haar conditie is perfect”, aldus de Barneveldse veehouder.
Kalfsupport
Marien Brouwer is overgestapt op een nieuw kunstmelkpoeder. Dit wordt via Kalfsupport geleverd. Onlangs is er een specialist van Kalfsupport langs geweest voor advies. Deze heeft geadviseerd om van drinkbakken over te stappen op speenemmers, dat komt beter tegemoet aan de zuigbehoefte van de kalveren. Daarnaast doet Marien Brouwer de jongste kalveren bij koud weer nu een bodywarmer aan.
Bevorderen voeropname
De opname van het kunstmelk is goed. Brouwer gebruikt nu ook het natuurlijke middel Aerosol, op basis van onder meer eucalyptusolie. Dat helpt om de luchtwegen open te houden en de voeropname te optimaliseren. Brouwer hoopt dat ze hiermee een betere weerstand opbouwen. De afgelopen periode is er geen nieuw vaarskalfje geboren, dus is er nog geen muesli verstrekt, geeft hij aan.
Vorige bericht, begin februari:
Bij haar geboorte op 11 oktober woog Trienette 254 van Marien Brouwer uit Barneveld slechts 36 kilo. Op een leeftijd van ruim 3 maanden is ze opnieuw gemeten. Het kleine Holsteinvaarsje was op 25 januari gegroeid tot een kalf van 100 kilo met een borstomvang van 104 centimeter.
Eind januari is ze ook in vijf dagen van de kunstmelk af gegaan. Ze krijgt nu 1 kilo kuilgras met daarnaast onbeperkt brok en hooi. Afgelopen periode heeft Trienette een dipje gehad, vanwege hoest, vertelt Marien. Hij schrijft dat toe aan het vochtige weer. „De voeropname is wel goed, maar de mest mag dikker", volgens de veehouder.
Terugslag na biestperiode
Voor de de start van het Jaar van het Kalf fokte Marien de nuchtere kalveren op met koemelk. Om de ontwikkeling van de kalveren te verbeteren, is hij overgestapt op poedermelk. Maar sindsdien ziet hij elke keer een terugslag als de kalveren van de biest overgaan op kunstmelk. Ze vermageren en zijn daardoor in deze periode ook vatbaarder voor infecties. Brouwer denkt dat het poeder niet smakelijk is. „Dat vond ik zelfs stinken in de zak, dus een goede opname lijkt me dan ook niet echt logisch.”
Overstap kunstmelk
In overleg met een collega-veehouder, veehandelaar en een vleeskalverhouder is hij daarom Maxilac Comfort van Klarenmelk gaan proberen. Dat is in verhouding ook nog goedkoper, geeft hij aan. Maxilac lijkt vooralsnog goed te bevallen, en bovendien krijgt hij er vanuit Klarenmelk begeleiding bij.
Muesli bijvoeren
Naast het overstappen op een ander merk kunstmelk is hem geadviseerd om na de biestperiode muesli bij te voeren om de voeropname te stimuleren. Muesli is zoet en daardoor smakelijker voor de kalveren.
Te fris
In de stal waarin de kalveren nu staan, is het eigenlijk te fris, meent Marien Brouwer. Hij heeft daarom al windbreekgaas aangebracht. Op de lange termijn wil hij liefst een aparte stal bouwen voor de kalveren tot aan het spenen. „Dan is het jonge kroost ook beter op temperatuur te houden. Bovendien staat al het jongvee nu onder één dak. Dit zou ik op lange termijn willen scheiden, om de infectiedruk te verlagen.”
Vorige bericht, 13 januari:
Trienette 254 heeft zich binnen 11 weken ontwikkeld tot kalf met een borstomvang van 98 cm. Ze heeft een volle vacht. Eind december krijgt ze dagelijks nog 3 liter kunstmelk en 4 liter water met daarnaast onbeperkt brok en hooi met droog kuilgras.
Kunstmelk in plaats van koemelk
Bij de start van het Jaar van het Kalf heeft Trienettes eigenaar Marien Brouwer aangegeven dat hij de ontwikkeling van de kalveren tussen de vier en de tien weken wil verbeteren. Om dit te realiseren, is de veehouder in de eerste periode van de kalveropfok kunstmelk gaan verstrekken in plaats van koemelk.
Verder wil hij in de opfok harder voeren met ruwvoer. De kalveren blijven nu tot en met 8 weken in eenlingboxen, zodat de voeropname beter gecontroleerd kan worden.
Eerste bericht, 1 november 2015:
Op 11 oktober 2015 is Trienette 254 geboren in Barneveld (GD). De kleine Holsteinvaars had een geboortegewicht van 36 kilo. Haar vader is De Bieuw Kindness en haar moeder stamt af van Starman.
Marien Brouwer (29) werkt het komende jaar graag aan een verbeterde ontwikkeling van zijn kalveren in de leeftijd van vier tot tien weken. Daarmee hoopt hij dat de vaarzen sterker zijn en eerder aan de melk komen. De tussenkalfleeftijd ligt op dit moment op gemiddeld 425 dagen.
Betaalbare voeding
Daarnaast wil de veehouder meer weten over goede en betaalbare voeding voor de kalveren tot een leeftijd van tien weken oud. Nu is de balans nog niet optimaal. 'Het lijkt wel of goede voeding ook duur moet zijn.' Specialisten gaan meedenken en later dit jaar bespreken we welke maatregelen mogelijk zijn en hoe deze uitpakken.
Qua gezondheid is er ook nog een verbeterpunt, de kalveren kampen volgens Marien nog te vaak met luchtweginfecties. Graag zou hij de oorzaak achterhalen.
Bedrijf
Marien Brouwer houdt 55 koeien en 23 stuks jongvee op 17 hectare grond. De meeste koeien zijn 100 procent HF, een korte periode is ingekruist met Montbeliarde, nu niet meer. Het rollend jaargemiddelde bedraagt 7.600 kilo melk. Het fokdoel luidt: „Een rendabele koe, die haar productie aankan zonder dat daar hoge kosten voor nodig zijn.”
Het inseminatiegetal is 1.44, de leeftijd waarop vaarzen voor het eerst afkalven is 26.4 maanden. De kalversterfte is 3 procent.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: Marjon van der Lugt, Monica van der Hall
Beeld: Ellen Meinen, Familie Brouwer