Boetes lager, Vogel- en Habitatrichtlijnen behouden
De Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen worden binnenkort geëvalueerd door de Commissie. Henk Leenders (PvdA) en Fatwa Koçer Kaya (D66) hadden staatssecretaris Van Dam gevraagd om zich aan te sluiten bij een brief van negen Europese lidstaten, waarin Eurocommissaris Karmenu Vella (Milieu) wordt gevraagd om daarbij de regels ongewijzigd te laten.
Verbeteringen moeten worden gerealiseerd door betere implementatie van de richtlijnen. Van Dam wilde dat niet doen. Hoewel hij ook naar ongewijzigde regels streeft, legde hij de Kamer uit dat hij het onverstandig vindt om zich daar van te voren al op vast te leggen. Bovendien zou het innemen van een dergelijk standpunt niet verstandig zijn in het kader van het komende Nederlandse voorzitterschap van de EU, stelde de staatssecretaris. Nederland moet zich als voorzitter neutraal opstellen. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer had daar geen boodschap aan en steunde de motie.
Weidevogels
Ook een motie om GLB-gelden te gebruiken voor weidevogelbeheer werd tegen de zin van Van Dam aangenomen. Rik Grashoff (GroenLinks) en Leenders constateerden dat de populatie weidevogels aanzienlijk gedaald is, en dat dat voor een groot deel te danken is aan de intensieve landbouw. Daarnaast stellen ze dat het effect van de vergroeningsmaatregelen tot nu toe klein is geweest. Daarom stelden ze in een motie dat GLB-gelden (uit de eerste pijler en uit het vergroeningsdeel van de tweede pijler) ook moeten kunnen worden ingezet voor weidevogelbeheer.
Boetes
Verder oordeelde de Tweede Kamer positief over twee moties van Elbert Dijkgraaf (SGP) over het boetebeleid. Dijkgraaf had geconstateerd dat overheidsinstanties bij het geven van boetes in het kader van de meststoffen- en gewasbeschermingsregels enkel kunnen kiezen tussen wel een boete geven of niet; de hoogte van de boetes is bij wet vastgelegd. Dat kan leiden tot boetes die buiten proportie zijn. Bovendien komen toeslagrechten in gevaar, wat tot nog grotere financiële gevolgen leidt.
Dijkgraaf had in drie moties gevraagd om de regelgeving zo aan te passen dat de genoemde bedragen maximumbedragen zijn, maar dat bij een lichte overtreding van de regels de boete naar beneden kan worden bijgesteld. Wat betreft de meststoffenwetten was een meerderheid van de Kamer het met hem eens, maar niet wat betreft de gewasbeschermingsregels. Wel kreeg Dijkgraaf nog een meerderheid voor zijn motie om bij minder zware overtredingen niet meteen de maximale korting op toeslagrechten door te voeren.