'Implementatie EU natuurbeleid gaat te ver in Nederland'
Vanwege langdurige onzekerheid of het Wierdense veld zou worden aangewezen als Natura 2000-gebied of niet konden bedrijven daar niet uitbreiden. Voor een pluimveehouder in Ruinerwold is geen bedrijfsopvolging mogelijk omdat het bedrijf is omringd door Natura 2000-gebieden.
De concurrentiepositie van melkveebedrijven bij Natura 2000-gebied De Wieden is verslechterd omdat daar een scheurverbod geldt. Dit zijn enkele van de tientallen gevallen uit het rapport. En de daarin genoemde knelpunten zijn maar een bloemlezing van de honderden die zijn binnengekomen op het knelpunt dat Schrijer-Pierik eerder dit jaar heeft geopend.
Voor een overzicht van de in het rapport verschenen knelgevallen zie http://www.agriotools.nl/knelpunten-natura-2000/
Gevolgen voor boeren
In een boekwerk van meer dan honderd pagina’s schetst de politica de gevolgen die boeren, maar ook burgers en andere bedrijven, ondervinden van de Nederlandse implementatie van het Europese natuurbeleid. Het rapport beschrijft gedetailleerd hoe de Europese richtlijnen tot stand zijn gekomen, en hoe Nederland die richtlijnen vervolgens heeft vastgelegd in nationale wetgeving.
“Dat is veel te zwaar ingezet”, vindt Schreijer-Pierik. “Bij de bescherming van het milieu is veel te weinig rekening gehouden met de belangen van de boeren.” In het rapport toont ze hoe de overheid eerst had gegarandeerd dat bestaande activiteiten niet geraakt zouden worden door de milieuwetten, maar dat dat later toch gebeurde.
Refit
Volgend jaar worden de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen onder de loep genomen, in een zogenaamde refit. Een kans om gemaakte fouten recht te zetten, vond de politica. Maar toen ze zag dat in de Nederlandse rapportage naar Brussel nauwelijks melding werd gemaakt van de vele knelgevallen, en een beeld werd geschetst dat de richtlijnen in ons land probleemloos worden ingevoerd, vond ze het tijd om in actie te komen.
Ze heeft het meldpunt geopend en de binnengekomen klachten gebundeld in het gepresenteerde rapport. “Hiermee ziet Europa dat boeren in Nederland wel degelijk in de knel komen door het natuurbeleid”, zegt ze.
En niet alleen boeren; het rapport noemt ook steenfabrieken, visserijbedrijven, en zelfs nationaal park De Hoge Veluwe heeft problemen. De beheerder van het park kan de zeldzame flora en habitattypen niet beschermen, zoals de Habitatrichtlijn vereist, omdat de benodigde maatregelen de tegen bebossing beschermde vogelsoorten raakt.
Balans kwijt
Het rapport maakt Brussel duidelijk dat de balans tussen milieu en bedrijfsactiviteiten in ons dichtbevolkte land wel degelijk problemen oplevert. “Met de refit kan die balans weer worden rechtgetrokken.”
Daarvoor is actie vereist. Schreijer-Pierik heeft bij het Europees Parlement 32 amandementen ingediend en hoopt dat die door haar collega’s worden gesteund. “Maar ook op nationaal en op provinciaal niveau moeten zaken in beweging worden gezet”, stelt de CDAer.
In de Tweede Kamer zal dat in ieder geval gebeuren; bij de behandeling van de landbouwbegroting, op woensdag en donderdag, zal Kamerlid Jaco Geurts de zaak in ieder geval aan de orde stellen.