NVWA controleert met nieuw detectiesysteem op medicijnresten in vlees
Tot en met eind dit jaar neemt de NVWA op slachterijen extra monsters van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Aanleiding daartoe zijn de uitslagen van een proef die de NVWA begin dit jaar deed met een nieuwe innovatieve detectiemethode. Op basis hiervan signaleerde de NVWA een te hoge concentraties medicijnresten in rundvlees. Het betrof met name kleine overschrijdingen van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica.
Biomarkers
Het nieuwe NVWA-detectiesysteem betreft een methode om vlees op voedselveiligheid te keuren met behulp van biomarkers. Dit zijn signaalstoffen voor de bacteriologische kwaliteit van vlees ter ondersteuning van keuringsbeslissingen. Ze kijkt daarbij onder meer of mogelijk sprake is van opzet. Dit gebeurt onder andere met inspecties bij veehouders, handelaren en transporteurs.
Resultaten
Van de in totaal 240 genomen proefmonsters dit voorjaar bleken er bijna 50 sporen van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica te bevatten. Bij de meeste betrof het, aldus de NVWA, zeer lage doseringen, met mogelijk verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door opname via voer, waarin de betreffende stof van nature in kan voorkomen of via eerder medicijngebruik. Wanneer een dier medicijnen heeft toegediend gekregen in een periode voorafgaand aan de slacht moet dit op een VKI-formulier worden gemeld. Uiteindelijk bleek bij nadere controle in deze gevallen geen sprake te zijn van overtredingen.
Goede medewerking
Volgens de NVWA verleent de slachtsector goede medewerking aan de pilot. Sommige slachthuizen grijpen de pilot aan om in een brief aan hun leveranciers nogmaals te benadrukken dat ze alleen dieren willen ontvangen waarbij geen sprake is van ongeoorloofd gebruik van stoffen. In enkele slachthuizen constateerden de NVWA-dierenartsen een uitbreiding van informatie op de VKI-formulieren. Volgens de NVWA maakt een compleet ingevuld formulier de controle op stoffen eenvoudiger en helpt de veehouder ook om aan te tonen dat correct is gehandeld. Daarom dienen veehouders het VKI-formulier altijd volledig in te vullen en dieren niet te vroeg aanbieden voor de slacht. Veehouders dienen de benodigde wachttijd na inname van medicijnen te respecteren.