Mestopslagsilo dankzij Aeromix wellicht zonder kap
Bij het Aeromixsysteem, wat al in verschillende kelders onder stallen is toegepast, wordt de mest gemixt door het toevoegen van zuurstof. De mest wordt daarbij elke 24 uur in beweging gebracht. Het systeem is voor stallen al erkend als emissiearm.
Ammoniakuitstoot 50 procent lager
„Doordat er zuurstof in de mest wordt geblazen, krijgen anaerobe bacteriën geen kans om zich te ontwikkelen. Dat voorkomt het ontstaan van ammoniak en lachgas”, vertelt Wiegersma. Bij proeven op de DairyCampus in Leeuwarden, waar het Aeromix-systeem in een afdeling van de mestopslag onder de roosters is toegepast, is al gebleken dat de ammoniakuitstoot 50 procent lager was dan bij de referentie-afdeling.
Iets duurder
„Bovendien geeft een kap op de mestsilo maar 1 tot maximaal 2 procent reductie”, aldus Wiegersma. „Het Aeromixsysteem is iets duurder dan een overkapping, maar gerekend naar de ammoniakuitstoot is het systeem veel efficiënter dan een luchtwasser”, stelt hij.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ellen Meinen