Tweestrijd om oorzaak verdwijnen stieren in zoekfunctie

Aanleiding is een artikel in de Volkskrant waarin KI-Samen spreekt over een gerichte aanval van CRV om de stieren van KI-Samen een aantal dagen niet mee te nemen in de stierzoekfunctie.
Woordvoerder Bertil Muller melde aan Veeteelt dat na verre overschrijding van de betalingstermijn het GES voorbereidingen heeft getroffen om stieren van KI Samen niet langer mee te nemen in bepaalde databestanden, die samenhangen met de fokwaardeschatting. KI-Samen heeft de rekening uiteindelijk op het allerlaatste moment betaald. Daarna zou CRV de verkeerde bestanden hebben genomen voor de zoekfunctie, waarin de stieren van KI-Samen nog niet waren meegenomen.
Duidelijke reden
Volgens Gerard Scheepens klopt het dat zij de betaling van de GES-contributie uitgesteld hebben. „Dit heeft een duidelijke reden. Wij hebben het bestuur van het GES verschillende malen de vraag gesteld of de huidige fokwaarden officieel erkend zijn. We wilden niet eerder betalen dan wanneer we antwoord van het GES kregen. Dit antwoord bleef uit. In overleg met de overheid, waar ik contact mee heb betreffende deze kwestie, hebben we toch besloten om te betalen, om de boel niet te laten escaleren.”
Dubbele tong
Dat het niet betalen van de rekening mede de oorzaak zou zijn dat de stieren van KI-Samen enkele dagen niet vindbaar waren, wijst Scheepens resoluut van de hand. „Er wordt met dubbele tong gesproken. Eerst kreeg ik als antwoord dat het een fout was met het inlezen van de verwachtingswaarden. Dat klopt niet. Ik heb CRV vragen gesteld hoe het mogelijk is dat de fokwaarden van importstieren van Viking Genetics, waarvan wij een aantal jaren terug het sperma vermarkten in Nederland, ook verdwenen waren. Nu komen ze met de reden dat het aan het niet betalen van de GES-contributie zou liggen. Hoe kan het dat de fokwaarden van een stier waarvan wij alleen het sperma gevangen hebben, maar niet een KI-code van ons heeft, ook verdwenen was? Hoe kan het dat hele oude stieren, die commercieel minder interessant zijn, nog wel te vinden waren?”
Blij zijn met zoekfunctie
Tot op heden heeft Scheepens nog geen antwoord gekregen op zijn vragen. Wel kreeg hij een mail van de directiesecretaris van CRV. Deze meldde dat CRV stierzoeken een service van CRV is en dat als er iets mis is met fokwaarden, KI-Samen met het GES moet overleggen. Daarnaast gaf CRV aan dat andere KI-organisaties blij moesten zijn dat zij ook fokwaarden van hun stieren publiceerden.
Scheepens reageert daarop dat het vanuit de overheid verplicht is om van alle stieren de fokwaarden te publiceren. Eerder was dit de taak van het NRS, maar nu het onafhankelijk stamboek niet meer bestaat, heeft CRV deze functie overgenomen. „Dan moeten zij nu niet zeggen alsof het een gunst is dat ze fokwaarden van onze stieren willen publiceren.”
Zoekfunctie op GES-website
Volgens Roel Veerkamp, coördinator van stichting GES, is binnen het bestuur het publiceren van de fokwaarden op de GES-website regelmatig besproken. Het kostenplaatje was hierbij steeds het dilemma. Hij ziet de discussie rond de stierzoekfunctie dan ook als aanleiding om dit onderwerp weer op de agenda te zetten en hier gezamenlijk binnen het GES een besluit over te nemen.