Fotoserie: Christina 99
Christina krijgt nog steeds dagelijks onbeperkt ruwvoer van het melkveerantsoen. De krachtvoergift is gehalveerd naar 1 kilo Dairystart Vitaal brok. Dokter is tevreden over Christina. „Het gewicht dat bij deze borstomvang en kruishoogte hoort, is volgens de tabel van Sprayfo 360 kilo. Dat is volgens ons te hoog.”
Goed in het haar
De Friese veehouders vinden de mest van Christina goed en ze zit goed in het haar. Een aantal weken geleden is ze in de jongveestal verhuisd van groep 1 naar groep 2. Ze is de jongste in deze groep.
Vorige update, begin juni:
Christina 99 uit Langedijke (FR) is op 8 juni opnieuw gemeten door Ronnie en Christina Dokter. De afgelopen vier weken is haar kruishoogte met 5,5 centimeter gegroeid naar 130 centimeter en haar borstomvang is met 3 centimeter gegroeid naar 151 centimeter. De weegschaal heeft 257 kilo aangegeven bij een leeftijd van 34 weken.
Christina krijgt dagelijks onbeperkt ruwvoer verstrekt van het melkveerantsoen, aangevuld met 2 kilo Dairystart Vitaal brok. „Christina laat zich makkelijk een halster aan doen, maar eenmaal buiten maakt ze wel een paar bokkensprongen aan het touw. En ze vindt het leuk om een stukje te rennen. Ze zit mooi in het haar en heeft mooie mest.”
Isolatiemateriaal
Vanaf maart zijn er isolatieplaten tegen het windbreekgaas bevestigd om tocht bij de jongste kalveren te voorkomen. Twee weken geleden hebben Ronnie en Christina deze isolatieplaten weer verwijderd, zodat met huidige hogere temperaturen weer meer frisse lucht in de stal komt.
Groei vóór het spenen
Ronnie en Christina wegen voor het project 'Jaar van het Kalf' de kalveren iedere maand. Hierbij is naar voren gekomen dat de groei in de eerste 8 weken nog geen 800 gram per dag is. Vanaf week 9, na het spenen, groeien de kalveren wel minimaal 1 kilo per dag. De ondernemers zouden graag meer willen weten hoe ze extra groei kunnen behalen bij de kalveren voor het spenen.
Vorige update, begin mei:
Het Friese kalf Christina 99 van de Ronnie en Christina Dokter uit Langedijke is op 2 mei opnieuw gemeten. De afgelopen maand is haar borstomvang met 10 centimeter toegenomen tot 148 centimeter. Haar kruishoogte is met 4,5 centimeter gestegen naar 124,5 centimeter. Ronnie en Christina Dokter schatten het gewicht op 250 kilo.
Christina heeft een mooie vacht en is erg rustig. De zwartbonte kalf krijgt dagelijks nog hetzelfde rantsoen als de vorige update, namelijk onbeperkt melkveerantsoen aangevuld met 2 kilo Dairystart Vitaal brok.
Verloop luchtwegproblemen
Eind april, begin mei zijn ook de laatste vijf kalveren voor de tweede keer gevaccineerd tegen de bacterie Mannheimia heamolytica. Dit heeft goede resultaten: „De luchtwegproblemen zijn vrijwel volledig over”, aldus Christina Dokter.
Vorige update, begin maart:
Christina 99 van de Friese maatschap Dokter is nu een halfjaar oud. Ze is op 4 april weer gemeten en bleek de afgelopen vier weken 2 centimeter de hoogte in te zijn gegroeid; haar kruishoogte is nu 119 centimeter en haar borstomvang is 138 centimeter. Dit komt overeen met een gewicht van ongeveer 200 kilo, een groei van 65 kilo in 9 weken.
Het is een rustig kalf: „Je kunt aan haar merken dat ze maandelijks het halster om krijgt en naar buiten gaat voor het jaar van het kalf. Ze blijft dan rustig staan wachten tot het borstelen, meten en de foto’s klaar zijn", aldus Christina Dokter.
Volgens de veehouders uit Langedijke ziet de mest van Christina er goed uit, zoals altijd. Ook heeft ze een mooie vacht.
Sinds enige weken is ze overgeplaatst van de jongveeafdeling naar de jongveestal. Ze loopt nu in een groepje van 10 kalveren en houdt zich hier goed staande. Christina krijgt dagelijks onbeperkt ruwvoer van het melkveerantsoen, aangevuld met 2 kilo Dairystart Vitaal brok.
Mannheimia-enting heeft effect
Begin april zijn alle kalveren vanaf 14 dagen oud tot een jaar voor de tweede keer gevaccineerd tegen Mannheimia heamolytica. Na de eerste enting was volgens de maatschap Dokter al duidelijk merkbaar dat de symptomen sterk afnamen. Er zijn geen kalveren ziek geworden van deze vaccinatie.
Isolatieplaten geplaatst
Ook zijn afgelopen week de isolatieplaten geplaatst voor het windbreekgaas boven de betonwand (zie foto). Het is al goed te merken dat de tocht sterk is verminderd. Binnenkort wordt er weer een rookproef gehouden om te kijken of dat daadwerkelijk kan worden bevestigd.
Vorige bericht, begin maart:
Op 7 maart was Christina 99, het kalf van de maatschap Dokter, 22 weken oud. Het kalf is inmiddels verhuisd van het strohok naar de ligboxjes. Omdat de weegschaal defect was, is haar gewicht niet gemeten, alleen de borstomvang (131 centimeter) en de kruishoogte (117 centimeter).
Christina krijgt daags 3 kilo ruwvoer (melkveerantsoen) en 2¼ kilo brok, aangevuld met een hand fijn gehakseld tarwestro. Haar mest is goed en ook heeft ze een mooie vacht, laten Ronnie en Christina Dokter weten. „Het is een levendig en erg aanhankelijk kalf, ze vindt het fijn om geaaid te worden."
Mannheimia-bacterie
Omdat ook na behandeling met Nuflor de luchtwegproblemen op het bedrijf bleven aanhouden, is er van een aantal kalveren bloed afgenomen. Dit is door geneesmiddelenfabrikant MSD onderzocht op 3 soorten bacteriën. Op Mannheimia haemolytica testten ze positief. Deze bacterie kan (acute) longontstekingen veroorzaken.
Alle kalveren vanaf 14 dagen tot een jaar zijn daarom nu geënt tegen Mannheimia heamolytica, laat de maatschap Dokter weten. Dit wordt na 4 weken herhaald. Voorlopig worden alle nieuw geboren kalveren op een leeftijd van 14 dagen geënt om de bacterie te onderdrukken.
Tocht
Ronnie en Christina vertellen dat er kortgeleden ook iemand van MSD is langs geweest voor een risico-inventarisatie. Hieruit kwam naar voren dat er in de jongveeafdeling nog steeds sprake is van tocht; vooral via het ventilatiesysteem. Het tochtprobleem speelt vooral bij temperatuurverschillen in het najaar en in de winter. Binnenkort gaat de maatschap Dokter daarom verwijderbare isolatieplaten aanbrengen, zodat de ventilatoren in de winter kunnen worden afgedekt en in de zomer gewoon kunnen functioneren.
Vorige bericht, 8 februari:
Op 8 februari 2016 is Christina 99 17 weken oud. Het kalf van de maatschap Dokter in Langedijke (FR) is in de afgelopen vier weken met 29 kilo gegroeid tot een kalf van 135 kilo.
Christina 99 krijgt 2 á 3 kilo ruwvoer van het melkveerantsoen en 3 kilo brok, aangevuld met een handje fijn gehakseld tarwestro plus onbeperkt hooi en water. Ze is levendig en zit glanzend in haar vacht.
Scheren
Afgelopen periode is het warm geweest voor de tijd van het jaar. De kalveren werden zweterig. Ronnie Dokter heeft daarom bij alle kalveren in de jongveeafdeling een paar banen op de rug weggeschoren. Zo kunnen Christina 99 en haar hokgenoten hun warmte beter kwijt.
Luchtwegproblemen
De luchtwegproblemen nemen nog niet echt af. Ronnie en Christina Dokter hebben daarom Vetvice ingeschakeld om een rookproef te doen in de jongveestal. Daaruit bleek dat het bij harde wind onder de golfplaten door naar binnen waait. Dan tocht het in de groepshokken. Binnenkort worden er daarom platen tegen de golfplaten aangebracht. ,,Hopelijk leidt dat tot minder luchtwegproblemen”.
Vorige bericht, 11 januari:
Christina 99 van de maatschap Dokter in Langedijke (Fr.) was op 11 januari 2016 13 weken oud. Ze is in de vier voorafgaande weken 28 kilo gegroeid. In haar dertiende week had ze zich ontwikkeld tot een kalf van 106 kilo met een borstomvang van 113 cm.
In de vorige update meldden Ronnie en Christina Dokter dat het kalf Christina wat hoestte. Na de behandeling was het hoesten afgenomen. Maar de hoest keerde toch weer terug. Ze is daarom op 9 en 11 januari opnieuw behandeld tegen de hoest met Nuflor.
Vanaf week 10 is Christina gespeend. Haar rantsoen bestaat nu uit 2,5 kilo DairyStart Vitaal kalverkorrel, 2 kilo ruwvoer van het melkveerantsoen, een hand fijn gehakseld tarwestro en onbeperkt hooi.
Benauwd en kortademig
Sinds enige tijd lopen Ronnie en Christina tegen een nieuw probleem aan: „Direct na de geboorte zijn sommige kalveren benauwd. Ze hebben last van slijm in de longen en zijn kortademig."
Een aantal kalveren heeft hier zoveel hinder van, dat ze niet zelf kunnen drinken en soms wel een aantal dagen de biest via sonde krijgen toegediend. Deze kalveren krijgen Rapidexon en Ketofen als bestrijdingsmiddel. De veearts heeft dit probleem onlangs voorgelegd aan de diergezondheidsdienst GD, vertellen ze. ,,De GD gaf aan wel bekend te zijn met het probleem, maar men weet niet wat de oorzaak of oplossing is."
Inmiddels is het probleem besproken met MSD Animal Health. Specialisten van het farmaceutische bedrijf geven aan dat het een lastig probleem is, dat alleen door de veearts opgelost kan worden, aangezien diegene de dieren ziet en het bedrijf kent.
Vorige bericht, medio december:
De zwartbonte Christina 99 is op het bedrijf van de Friese maatschap Dokter in 9 weken gegroeid naar een borstomvang van 101 centimeter, met een gewicht van 78 kilo.
De negende week, de week voor kerst, had Christina last van hoest, waarvoor ze is behandeld. Op 19 november is ze onthoornd. Vanaf week 5 is de hoeveelheid melk afgebouwd tot 2 liter melk per dag. Haar voeding wordt aangevuld met onbeperkt DairyStart Vitaal kalverkorrel, een handje fijngehakseld tarwestro en hooi.
Kortere tussenkalftijd
Ronnie en Christina Dokter werken met het Global Advantage-fokprogramma van Alta Genetics. Ze streven naar een kortere tussenkalftijd en minder vruchtbaarheidsproblemen als witvuilen en cystes.
Watersysteem
Daarnaast wordt het watersysteem aangepast van lage naar hoge druk. De verwachting is dat de koeien dan meer drinken en dat de vruchtbaarheid en de algehele gezondheid verbetert, zodat de koe meer liters geeft en de voerefficiëntie omhoog gaat.
Verder worden de versleten rubber ligmatten in de jongveestal binnenkort vervangen.
Eerste bericht, 1 november 2015:
De zwartbonte Christina 99 is op 18 oktober 2015 geboren, in Langedijke (FR). Deze Rosylane-LLC Altraantrim dochter woog bij de geboorte 40 kilo en dronk direct 4 liter biest. Later op de dag dronk ze nog eens 2 liter biest.
Sinds enkele maanden is er veel veranderd op het bedrijf van de maatschap Dokter. Zo is de inrichting van de stal aangepast voor een beter klimaat en krijgen de kalveren nu tot wel 3 liter meer melk aangereikt op de eerste dag. Ronnie Dokter: „We zien nu al dat ze harder groeien en gezonder blijven. Daar zijn we erg tevreden over.”
Wat betreft de ventilatie zijn de veehouders nog niet helemaal tevreden. Zo weten ze niet of ze bij harde wind de kleppen beter dicht kunnen houden.
Door mee te doen aan het Jaar van het Kalf hoopt de familie nog een extra optimalisatieslag te maken. „We zijn benieuwd of iemand die ons bedrijf niet kent, nog verbeterpunten kan vinden.”
Bedrijf
De maatschap Dokter, bestaande uit Ronnie (47) en Christina (43), houdt 110 koeien met 85 kalveren op 65 hectare grond. Het rollend jaargemiddelde is 8.500 liter melk. De focus qua fokkerij gaat uit naar probleemloze koeien die veel melk geven.
De tussenkalftijd bedraagt 390 dagen, met een inseminatiegetal van 1.85. Het streven is om koeien voor het eerst te laten afkalven op 22 maanden. De maatschap noteert gemiddeld 12 procent doodgeboren kalveren, de kalversterfte bedraagt 1 procent.
Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: Monica van der Hall, Marjon van der Lugt
Beeld: Ellen Meinen, Maatschap Dokter