Fotoserie: Christa 36
Volgens Joke Oudenampsen is ze nog steeds wat dun op de mest, al is de mest wel egaal. ,,Even iets mais erbij voeren en kijken of dit weer zorgt voor een wat vastere massa", hoopt Joke Oudenampsen.
Verder krijgt Christa nog steeds hetzelfde rantsoen, te weten onbeperkt kuilvoer en 1 kilo B-brok per dag, verdeeld over twee voerbeurten.
Vorige update, eind mei:
Het Gelderse kalf Christa 36 is op 28 mei opnieuw gemeten door de familie Oudenampsen. Bij het meten van de borstomvang heeft het meetlint 143 centimeter aangegeven. De staarthoogte is 125 centimeter en de schofthoogte 120 centimeter. Dit komt overeen met een gewicht van 246 kilo.
Joke Oudenampsen meldt dat het kalf wat dun op de mest is. Haar vacht is doffer; Christa is aan het verharen. Nu Christa in een andere groep zit, is haar rantsoen aangepast. Ze krijgt nu onbeperkt kuilvoer aangevuld met 1 kilo B-brok.
Vorige update, eind april:
Christa 36 is op 25 april opnieuw gemeten. Met een buikomvang van 139 centimeter, staarthoogte van 122 centimeter en een schofthoogte van 116 centimeter, weegt het kalf van de familie Oudenamspen 230 kilo.
Christa krijgt onbeperkt kuilvoer en 1,5 kilo kalvergroeibrok per dag. Binnenkort krijgt ze B-brok in plaats van kalvergroeikorrels. Christa is verhuisd naar de koeienstal. „Bij de verhuizing ze moest een eind meelopen", vertelt Joke Oudenampsen. ,,Dat deed ze eerst wel rustig, maar zodra ze gras zag, wilde ze toch even trekken en rennen.”
Vorige update, eind maart:
Het Gelderse zwartbonte kalf groeit goed. Christa 36 is op 29 maart 2016 vijf maanden oud. Familie Oudenampsen heeft haar gemeten met een borstomvang van 131 centimeter, een schofthoogte van 115 centimeter en een staarthoogte van 119 centimeter. Dit komt overeen met een gewicht van 196 kilo.
Christa krijgt nog steeds hetzelfde rantsoen, namelijk onbeperkt kuilvoer en twee kilo brok per dag. Toen Christa naar buiten ging voor de foto, viel het Joke Oudenampsen op dat het kalf iets dun op de mest was. ,,Ik zal dat in de gaten houden", meldt ze.
Sterker
Verder gaat het goed in de opfok van de jongste kalveren. Joke Oudenampsen merkt dat de kalfjes dankzij de vaccinatie van de droge koeien tegen het rota- en coronavirus toch sterker zijn als ze overgaan op de kunstmelk (Vitamilk Premium).
Bij de start van Jaar van het Kalf heeft de familie Oudenampsen aangegeven dat ze graag alle kalveren onder één dak wensen. De kalfjes staan nu buiten in een iglo-hokje en dat bevalt goed.
Vorige bericht, eind februari
Christa 36 groeit lekker door. De Fever-dochter die op 15 oktober werd geboren bij de familie Oudenampsen in het Gelderse Laren heeft nu een borstomvang van 123 centimeter. Dat komt overeen met een gewicht van 170 kilo, ruim dertig kilo zwaarder dan een maand geleden.
De familie Oudenampsen heeft ook de schofthoogte (106 cm) en de staarthoogte (112 cm) gemeten. Voor de foto hadden ze haar nog graag even gewassen, maar daarvoor was het toch te koud. Joke Oudenampsen merkt ook dat Christa's haren meer rechtop staan, vanwege de kou. Zo kan het kalf zich beter warm houden.
Verder is het rantsoen nog hetzelfde: onbeperkt kuilvoer en een kilo brok per dag. Christa vreet goed, als is ze ietsje dun op de mest.
Vorige bericht, begin februari:
Op 1 februari is Christa 36 van de familie Oudenampsen uit Laren (Gld.) alweer 16 weken oud. Met een staarthoogte van 104 centimeter, schofthoogte van 99,5 centimeter en een omvang van 117 centimeter weegt ze 140 kilo.
De afgelopen periode heeft Christa wel een antibioticumkuur met Colfen gehad tegen kortademigheid. Hier heeft ze goed op gereageerd.
Dunne mest
Christa 36 (Fever x Jonkheer) werd geboren op 15 oktober. Ze is sinds 8 januari van de melk af. Ze krijgt nu onbeperkt kuilvoer en een kilo brok per dag. Volgens Joke Oudenampsen vinden de kalveren het kuilvoer erg lekker, aangezien sommige wat dun op de mest raakten. Om de zuurtegraad van de kalverpensjes te stabiliseren, is ze een klein beetje maïs gaan bijvoeren. De kalveren worden nu weer vaster op de mest.
Enten droge koeien
De familie Oudenampsen ent de droge koeien tegen het Rota- en coronavirus, twee bekende diarreeverwekkers. Joke: „Dit werkt mooi. De kalfjes komen minder aan de diarree omdat ze meer afweerstoffen meekrijgen tijdens de laatste weken van de dracht. Daarnaast scheelt het een boel werk als ze gewoon lekker de melk opdrinken zodra je het voorzet."
Vorige bericht, begin januari:
Begin januari meet de zwartbonte Christa 36 een schofthoogte van 95 centimeter, een staarthoogte van 100 centimeter en een borstomvang van 106 cm. Ze weegt nu 107 kilo.
Christa drinkt nog met behulp van de drinkautomaat maar wordt vanaf volgende week gespeend. Nu krijgt ze naast melk ook kalvergroeikorrels, onbeperkt water en brokjes.
Het kalf heeft pijnstilling gekregen. Ze had namelijk tekenen van een infectie, zoals het laten hangen van haar oren en een doffe vacht.
Vruchtbaarheid
Als verbeterpunt bij de start van Jaar van het Kalf heeft de familie Oudenampsen aangegeven dat zij minder rietjes willen gebruiken om een koe te bevruchten. De koeien die nu meer dan drie rietjes verbruiken worden geinsemineerd met Belgisch Blauw of een stier die beter scoort op vruchtbaarheid. Pinken die niet na de eerste inseminatie drachtig zijn, krijgen Vrubra mineralen gevoerd.
Huisvesting
De familie Oudenampsen wil graag alle kalveren onder één dak. „Omdat we de afgelopen jaren nauwelijks geld overhielden, kunnen we nu helaas niet in de huisvesting van de kalveren investeren zoals we dat graag zouden willen. We blijven doorsparen voor een nieuw onderkomen. Dat moet werk met de kalveren besparen, bovendien willen we het klimaat in de stal verbeteren."
Joke Oudenampsen zegt verbetering te zien in de kalveropfok: „De kalfjes zien er vergeleken met vorig jaar vitaler uit, drinken vlotter en groeien naar tevredenheid.’’
Tweede bericht, 4 januari 2016
Op 7 december 2015 is Christa 36 ruim vier weken oud. Haar buikomvang is nu 98 centimeter, de schofthoogte is 87 centimeter en de staarthoogte 92 centimeter.
De eerste periode heeft ze driemaal daags 2 liter biest gedronken. Tien dagen na de geboorte is Christa 36 verhuisd van eenlingbox naar een strohok met een kalverdrinkautomaat, meldt Joke Oudenampsen. Daar gaat het prima; naast melk krijgt Christa ook hooi en brok. De veehoudster is er dit keer door omstandigheden niet aan toe gekomen om het kalf te wegen.
Drinkautomaat
De familie Oudenampsen heeft gekozen voor een drinkautomaat omdat het veel arbeid bespaart. De kalveren drinken vaker, maar per keer kleinere hoeveelheden. Daarnaast leren de kalveren op dit bedrijf snel hoe ze uit de automaat moeten drinken.
Als verbeterpunt hebben de veehouders aangegeven dat ze het aantal kalveren met diarree en luchtwegproblemen willen verminderen. Daarom worden de droge koeien geënt tegen het Rota-virus. Hiermee probeert de familie Oudenampsen het aantal diarreegevallen terug te dringen.
Eerste bericht, 1 november 2015
Christa 36 is geboren op 15 oktober 2015 in Laren (GD). Haar buikomvang is dan 96 centimeter, schouderhoogte 82 centimeter en staartbothoogte 85 centimeter. Ze is een zwartbonte Fever uit een Jonkheer.
Tijdens het Jaar van het Kalf wil melkveehoudster Joke Oudenampsen graag het bedrijf optimaliseren. Qua vruchtbaarheid is het doel om minder rietjes te gebruiken per drachtigheid.
Daarnaast vraagt het beenwerk van de koeien en kalveren aandacht. Ook de huisvesting van het jongvee is een aandachtspunt, verbeteringen hierin moeten diarree en luchtwegproblemen helpen verminderen. Op verschillende gebieden wil de familie dus optimaliseren. „En als de administratieve druk lager wordt, dan zijn we helemaal blij.”
Bedrijf
De familie Oudenampsen uit Laren (GD) houdt 105 melkkoeien met 75 stuks jongvee op 56 hectare grond. Het rollend jaargemiddelde bedraagt 9.079 kilo melk. Als fokdoel heeft Joke Oudenampsen ingevuld dat ze graag koeien met een goed exterieur ziet - beenwerk vindt ze een belangrijk punt - en dat de melkproductie eronder blijft.
De tussenkalftijd bedraagt 393 dagen, met een inseminatiegetal van 2.15. De leeftijd waarop vaarzen voor het eerst afkalven, is twee jaar. De kalversterfte ligt op 10 procent.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Tekst: Marjon van der Lugt
Beeld: Ellen Meinen, Familie Oudenampsen