Leverbotbesmetting ligt op de loer

De slak die leverbot bij zich draagt, leeft op plaatsen waar de bodem vochtig is. Door de aanhoudende droogte in de zomermaanden nam de populatie sterk af. Maar de hogere temperaturen in oktober en november, gecombineerd met neerslag, zorgen ervoor dat de leverbotslakken nog laat in het jaar overleven.
Besmette gebieden
In het gebied van midden Utrecht naar Noordoost-Groningen zijn vanaf half september besmettelijke cysten, afkomstig van de slakken, in het gras afgezet. In West-Nederland is pas in oktober een toename van het aantal slakken waargenomen. Vanaf half oktober zijn ook in dit deel van Nederland besmettelijke cysten in het gras afgezet.
De Werkgroep Leverbotprognose, een samenwerkingsverband van de Animal Sciences Group, Wageningen UR en GD, adviseert om rundvee alleen te behandelen als een diagnose is gesteld.
Resistentie
Leverbot wordt meestal behandeld met triclabendazol. „Om resistentie te voorkomen is het bij het behandelen van vee van groot belang om het juiste gewicht van de koe te schatten of te meten, zodat je de juiste dosis van het geneesmiddel toedient”, aldus de GD.
Kijk voor meer informatie over leverbot op de website van de GD.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief