DDB vraagt Van Dam om luisterend oor
Volgens de organisaties staat melkveehouders het water aan de lippen. De melkprijs stond voor de Russische boycot al ver onder de kostprijs van 45 cent, maar die boycot heeft de situatie acuut erger gemaakt, stelde Sieta van Keimpema. Het aantal faillissementen stijgt schrikbarend - vijf alleen al in dit jaar, terwijl in de vijf jaar daarvoor slechts een melkveehouder failliet is gegaan. En als de melkprijs nog lang op het huidige niveau blijft zullen veel meer melkveehouders ten onder gaan.
Plicht om in te grijpen
De overheid heeft daarom volgens haar de plicht om in te grijpen en melkveehouders de helpende hand te bieden; dat hebben de Europese overheden zelf bepaald in het Verdrag van Lissabon. In dat verdrag, dat in 2008 is geratificeerd door Nederland, staat de EU moet zorgen voor stabiele landbouwmarkten en goede inkomens voor boeren.
Maar met het huidige marktgeorienteerde beleid ontloopt de EU zijn verantwoordelijkheid, stelt Van Keimpema. Ze vindt dan ook dat de EU het Marktverantwoordelijkheidsprogramma (MPV), dat de EMB heeft ontwikkeld, moet adopteren. Volgens dat programma moeten in tijden van crisis melkveehouders minder produceren, op straffe van een boete. De EMB is ervan overtuigd dat de hierdoor ontstane productiebeperking marktprijzen weer omhoog duwt.
Luisterend oor
De DDB heeft tevergeefs geprobeerd om over dit plan een gesprek met Sharon Dijksma te hebben. Daarom wilde de organisatie donderdag Martijn van Dam, de nieuwe staatssecretaris van Landbouw, symbolisch een luisterend oor van marsepein aanbieden (samen met een exemplaar van het MPV).
Maar helaas voor hen was Van Dam niet in Den Haag - juist deze dag heeft hij ingepland om boerenbedrijven te bezoeken om zo vanuit de eerste hand een indruk van de sector te krijgen. In plaats van de staatssecretaris heeft een ambtenaar van het ministerie het marsepeinen oor, en het plan, aangenomen. Hij verzekerde dat hij deze zaken, en de zorgen van de DDB, aan Van Dam zou doorgeven.
Vast houden aan marktoriëntatie
Maar de vraag is in hoeverre de nieuwe staatssecretaris het plan van de DDB omarmt. In antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer stelde hij woensdag nog: "Ik ben van mening dat Nederland vast moet houden aan de marktoriëntatie die in 2003 gestart is in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De Europese zuivelsector, en met name de Nederlandse zuivelsector, is immers een competitieve en mondiaal opererende sector."