Tweede miltvuurgeval in Engeland

Dat meldt de diergezondheidsdienst GD.
Miltvuur (antrax) is een aangifteplichtige ziekte. GD noemt als kenmerken bloedvergiftiging en plotselinge sterfte. Daarnaast een gebrekkige bloedstolling, waardoor teerachtig bloed komt uit de alle lichaamsopeningen (bek, neus, schede, darm). De belangrijkste kenmerken bij sectie op het dier zijn de afwezigheid van lijkverstijving en een sterk vergrote milt.
Maatregelen
Het getroffen bedrijf wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en er zijn maatregelen genomen om verdere besmetting te voorkomen. Eerder meldde de GD al dat extra preventieve maatregelen in Nederland niet nodig zijn.
Grond
Op hetzelfde bedrijf zijn heel lang geleden ook miltvuurgevallen geweest, de bron van de uitbraak is vermoedelijk het vrijkomen van bacteriën uit geroerde grond. De sporen van de miltvuurbacterie (Bacillus anthrasis, zie foto) kunnen in de grond decennialang overleven.
Zoönose
Miltvuur is een zoönose, maar de kans dat mensen de ziekte oplopen is erg klein. Mensen kunnen de ziekte krijgen via direct en indirect contact met dieren, of beroepshalve door contact met besmette dierlijke producten.
In Nederland komt de ziekte sporadisch voor. Sinds in de invoering van de Destructiewet in 1957 is het aantal gevallen zeer drastisch afgenomen. Sinds de ziekte aangifteplichtig werd, in 1976, zijn er slechts zeven gevallen van miltvuur bij mensen gemeld. Er is wel eens een uitbraak opgetreden na graafwerkzaamheden langs de uiterwaarden van de IJssel waar in het verleden dieren met miltvuur waren begraven. Twee jaar geleden werden er in de bodem in het Gelderse Lent ook miltvuursporen aangetroffen. In andere delen van de wereld komt miltvuur nog wel veelvuldig voor.