Apparaat voor plantaardige biefstuk
Ook de Vegetarische Slager participeerde in het onderzoek.
De eerste biefstuk uit die machine, de Couette Cell genaamd, werd deze week in Breda gepresenteerd.
Wereldbevolking voeden
Atze Jan van der Goot, onderzoeksleider en universitair hoofddocent agrotechnologie en voedingswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, heeft de ambitie om dierlijke eiwitten in voedingsmiddelen te vervangen door plantaardige ingrediënten, om de snel groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. De nog steeds groeiende vraag naar vlees kan volgens de initiatiefnemers niet gevoed worden via het verwerken van plantaardige eiwitten tot vlees, zuivel en eieren van dieren in de veehouderij.
Op dit moment wordt volgens de Vegetarische Slager ruim 40 procent van de wereldgraanoogst opgeslokt door de veehouderij, waarbij tot 90 procent van de energie verloren gaat en tevens grote hoeveelheden broeikasgassen ontstaan.
Vleesidentieke structuren
De huidige vleesvervangers bestaan veelal uit gemalen en samengevoegde structuren zoals vegetarisch 'gehakt', hamburgers en worst. Of uit relatief kleine stukjes. Er was echter nog geen manier om plantaardige eiwitten zo te structureren via een mechanisch proces, dat ze het slachtdier overbodig maken bij de productie van vleesidentieke structuren zoals biefstuk. Met de nieuwe Couette Cell-technologie kunnen vleesidentieke structuren gemaakt worden van vrijwel ongelimiteerde formaten en diktes, aldus de organisatie.
Voedselfabriek
De presentatie vond plaats in Breda, waar de Vegetarische Slager de kick off gaf voor de bouw van een van de modernste voedselfabrieken ter wereld, met een capaciteit van 50 miljoen maaltijdcomponenten per jaar.