'Vertrek Dijksma komt ongelegen'
“Er ligt bij Economische Zaken een fors aantal stevige dossiers", zegt Maat. "Met markt, inkomen en duurzaamheid van de agrarische productie als overheersende onderwerpen.” Hij noemt als voorbeelden de nieuwe wetgeving voor de melkveehouderij voor fosfaatrechten, de noodzakelijke herstructurering van de varkenshouderij en de vereenvoudiging van de vergroeningsregels voor de plantaardige sectoren.
Maat benadrukt dat Dijksma kans heeft gezien om internationaal een positie op te bouwen, die de Nederlandse agrosector nog meer erkenning heeft gegeven. “Ze heeft de onderhandelingen over het EU-landbouwbeleid goed gedaan en wist de prestaties van onze sector op waarde te schatten, zie haar inzet in Brussel en op het terrein van bijvoorbeeld nieuwe afzetmarkten en exportbevordering.”
Voorzitter EU
De LTO-voorzitter zegt haar vertrek te betreuren, te meer daar Nederland het eerste halfjaar van 2016 voorzitter is van de Europese Unie. “Natuurlijk, we verschilden regelmatig met elkaar van mening. Maar ze had altijd oog voor de belangen van boeren en tuinders en de sector als geheel. We hadden liever gezien dat ze was gebleven.” Aan de andere kant, zegt hij, krijgt het ministerie van I&M een nieuwe staatssecretaris, die bekend is met dossiers als asbest en klimaat. “Dat kan ons helpen, want ook daar trekken we hard aan”, aldus de LTO-voorzitter.
Kennismaken
Met haar beoogd opvolger Martijn van Dam wil LTO Nederland op korte termijn kennismaken. Maat: “We heten hem welkom en willen gauw kennismaken en hem dichtbij de praktijk, dus op agrarische bedrijven, laten zien wat boeren en tuinders presteren.”
Een goede beheersing van dossiers en het belang van de agrarische exportpositie zal enige tijd vergen van de nieuwe staatssecretaris, denkt Maat. “We gaan de samenwerking wat ons betreft op dezelfde open wijze aan, zoals we dat met Dijksma hebben gedaan.”