Tweede editie Topmaïs gaat regionaal
Op veel melkveebedrijven is maïs een belangrijke component in het rantsoen en zijn verbeteringen mogelijk om nog efficiënter melk te kunnen produceren. Geen overbodige luxe op een moment dat de opbrengstprijzen van melk onder druk staan. De kwaliteit van maïskuilen wordt echter voor een deel bepaald door de grondsoort. Tijdens de eerste editie van Topmaïs zag de jury vooral kuilen aangemeld van zandgronden en dan met name uit Oost-Nederland. De prestatie van een melkveehouder die op een minder gunstige grondsoort maïs teelt, kan volgens de jury wel eens groter zijn. Om ook die kuilen beter in beeld te krijgen, zal er naast een landelijke lijst ook een regionale lijst worden opgesteld. Daarbij verdeelt de jury Nederland onder in vier windstreken. De jury neemt de winnaars van die regionale ranglijst mee in haar overweging die leidt tot het vaststellen van de finalisten.
Aanpassing formule
De tweede vernieuwing is een aanpassing in de formule die de score berekent. Vorig jaar ging het om VEM, drogestof, zetmeel, ADL en ADF. In plaats van NDF vraagt de jury nu om NDF verteerbaarheid. Door de integratie van de Eurofins-laboratoria wordt dat kengetal inmiddels bij het gros van melkveehouders gemeten in maïkuilen. Dit geeft meer inzicht in de verteringssnelheid van de celwand en is daardoor een betere indicator hoe de koe presteert op basis van maïskuil.
Tenslotte is de jury nieuwsgierig hoe die maïskuilen tot stand komen. Naast de cijfers vraagt de jury ook om wat inzicht in hoe de maïs wordt geteeld en ingekuild. Op basis daarvan hoopt de jury tot een betere selectie te komen van de finalisten. Wie vooral zijn kuil aanmeldt om die te vergelijken met de ideale kuil en die van andere collega’s, biedt dit ruimte om de vragen niet in te vullen. Tenzij de kwaliteit van de kuil uitzonderlijk hoog is, zal de jury kuilen zonder antwoorden niet selecteren voor de finaleronde.
Jury en management
De inschrijving voor de wedstrijd loopt tot 1 januari 2016. Na het sluiten van de wedstrijd buigt de jury zich over de kuilen die landelijk en regionaal hoog scoren en bestudeert ze de gegeven antwoorden. Op basis daarvan beslist de jury welke drie melkveehouders in de finale komen. De jury, bestaande uit de partners van Topmaïs Terra Agribusiness, Basf, Triferto en Visscher Holland, bezoekt de finalisten om er achter te komen hoe het management achter de kuilen in elkaar steekt. Op basis daarvan bepaalt de jury wie de wedstrijd wint. De organiserende bedrijven stellen verschillende prijzen ter beschikking. De hoofdprijs is een studiereis naar het Total Dairy Symposium (voorheen Large Herd Seminar) op 1 en 2 juni 2016 in Engeland.
Direct naar aanmelden Topmaiskuil