Schredlage: hakselen op 30 millimeter lengte

Bij het zogenoemde Shredlage-hakselen is de haksellengte groter dan bij het traditionele hakselen. Het systeem is afkomstig vanuit de Verenigde Staten. Daar wordt deze hakselmanier al op grote schaal toegepast. Het grote verschil met traditioneel hakselen is de grote haksellengte van 26-30 millimeter en de speciaal ontworpen korrelkneuzer die de snijmais zeer intensief bewerkt. De korrel wordt hierdoor meer verkleind en de plant wordt meer uit elkaar getrokken.
Zetmeel beter verteren
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de koe het zetmeel en de plant met deze manier van hakselen beter kan verteren en dat de mais een bepaalde ‘structuurwerking’ houdt. Hierdoor blijft de pens efficiënter functioneren en neemt de productie toe, geeft AgruniekRijnvallei aan.
Komend winterseizoen kijkt het voerbedrijf wat de effecten zijn onder Nederlandse omstandigheden, hoe de koeien op de mais reageren en wat voor invloed deze innovatie heeft op de productie.
Demokuilen
Om ervaring op te doen met deze manier van hakselen legt AgruniekRijnvallei een aantal Shredlage-demokuilen aan. Volgens de voercoöperatie is dit de eerste keer dat deze manier van hakselen in Nederland wordt toegepast.
Bekijk hier een video van het Shredlage hakselen.