Een jaar lang extra aandacht voor kalveren

Met het wegvallen van de melkquotering en de daarvoor in de plaats gekomen regelgeving, is het interessant dat de aanwezige dieren zoveel mogelijk melk produceren. Steeds vaker resulteert dat in een beperking van het aantal stuks jongvee. De kalveren die er zijn, moeten zo efficiënt en gezond mogelijk opgroeien tot een koe met een goede productie en een lange levensduur. Maar hoe?
Jongveeopfok is altijd belangrijk
Overigens is het belang van een goede jongveeopfok niet nieuw. Het gaat niet alleen de bedrijven aan die minder vee willen aanhouden. Met gerichte focus op de gezondheid in de eerste levensmaanden van een kalf, kan veel geld verdiend worden. Enkele voordelen: vaarzen produceren beter, minder faalkosten door problemen in de opfokperiode en vaak lagere opfokkosten per vaars.
In het eerste verhaal van vakblad Melkvee, verschijningsdatum 24 oktober, gaan specialisten in op de vraag hoe belangrijk kalveropfok is en hoe vorm te geven aan een efficiëntere en meer gerichte focus op dit onderdeel van het melkveebedrijf.
Wat kunt u verwachten?
- Lees vanaf nu een jaar lang iedere maand een artikel in Melkvee met betrekking tot een efficiëntere kalver opfok. De teksten zijn gebaseerd op eigen onderzoek en aangevuld door kennis van specialisten.
- Op melkvee.nl/jaar-van-het-kalf staan dagelijks actualiteiten rondom kalveropfok thema’s vermeld. Iedere maand kiezen we voor een onderwerp, zoals de eerste 24 uur, huisvesting, fokkerij en arbeid.
- Wekelijks verschijnt er informatie over 10 kalveren van verschillende bedrijven in Nederland. Van deze dieren wordt beeldmateriaal en informatie verzameld. In samenwerking met deze 10 boeren en de aangesloten specialisten worden vraagstukken opgelost. Een nieuwe en uitzonderlijke manier om eigen uitdagingen aan collega’s te kunnen spiegelen en te leren van andere bedrijven.
- Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij de redactie van Melkvee. redactie@melkvee.nl
De redactie van Melkvee wenst u een plezierig en leerzaam jaar vol jongvee successen toe.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief