‘Huidige zuivelmarkt en beleid vormen sterfhuisconstructie’
Het is nu al een tijd geleden dat de European Milk Board (EMB) zijn Market Responsibility Programme (MRP) presenteerde en met op de achtergrond een melkcrisis zou menigeen verwachten dat het voorstel in het afgelopen jaar serieus bekeken werd. Dat is nauwelijks gebeurd en de EMB bracht het in september nog maar eens op tafel als wapen in de strijd tegen de dalende melkprijzen door overproductie.
Stilletjes in de bureaulade
Dat er namelijk iets moet gebeuren om de melkveehouders tegen zeer lage melkprijzen te beschermen, lijkt na de Brusselse optochten en bijeenkomsten wel duidelijk. De ondersteuning van de vrije wereldhandel, met TTIP-handelsverdrag als een neo-liberale stuiptrekking om het bolwerk in stand te houden, wordt steeds zwakker. In dat licht bezien, is het logisch om te verwachten dat de sector en politiek naar oplossingen kijken, vanuit de melkveehouders zelf. Niets is minder waar, want ook na september verdween het MRP stilletjes in de bureaulade.
Grote onzin
Melkvee legde het MRP voor aan verschillende deskundigen met een politieke of economische achtergrond, evenals aan LTO. „Kun je door middel van een bonus-malussysteem de melkprijs beheersen en de melkveehouder beschermen? Mijn antwoord daarop is nee. We hebben een vrije wereldmarkt en de Nederlandse zuivel is exportgericht. Het MRP zal het einde betekenen van 50 procent van de Nederlandse melkveehouders. Het is grote onzin en niet meer van deze tijd”, aldus LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij Kees Romijn.
Lees het uitgebreide artikel met alle reacties in het vakblad Melkvee van zaterdag 24 oktober.