Pinken zes keer meer kans op terugkomende Mortellaro

In het vakblad Veehouder en Veearts gaat dierenarts en specialist rundvee bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), Menno Holzhouwer, in op de nieuwste inzichten wat betreft Mortellaro. „Het is van groots belang dat veehouders de klauwaandoening bij pinken voorkomen. Dus niet samen huisvesten met ouder vee, zoals droge koeien.”
Overdracht via laarzen
Naast huisvesting kan de bacteriële infectie zich ook verplaatsen via laarzen, het is volgens Holzhouwer belangrijk dat de veehouder en eventueel personeel of bezoekers hier rekening mee houden qua hygiëne maatregelen.
Ernstige vorm van Mortellaro
Amerikaans onderzoek toont aan dat de klauwaandoening bij vaarzen een negatief effect heeft op onder andere de melkproductie en de vruchtbaarheid. Wanneer sprake is van een ernstige vorm van Mortellaro is de kans groot op doodgeboren kalveren.
Een mineralentekort heeft effect op het aantal gevallen van Mortellaro en op de grote van de huidafwijking. Hoe groter de diameter van de klauwaandoening, hoe pijnlijker. De pijn wordt in verband gebracht met een verminderde groei en verminderde productie van de vaars na het afkalven. Voorkomen van Mortellaro bij pinken kan vervolgschade voorkomen.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief