Faculteit Utrecht ontwikkelt vaccin tegen dreigende zoönose

Het vaccin wordt niet met een naald geïnjecteerd maar via de slijmvliezen in de neus toegediend. In het vaccinatie middel zit een niet-spreidende variant van het virus, dat noemen wetenschappers NSR. Het NSR kan zich niet vermenigvuldigen in het lichaam en wordt daarom als veilig beschouwd. De NSR-methode is met een simpele aanpassing ook interessant als middel tegen ziektes als influenza of zelfs kanker.
Uitbraak Rift Valley koorts
Op dit moment zijn uitbraken van Rift Valley koorts beperkt tot Afrika en Jemen, Saoedi-Arabië. Wetenschappers waarschuwen dat het risico op verdere verspreiding groot is. Door globalisering, klimaatsveranderingen en de wereldwijde aanwezigheid van muggen die het virus kunnen overdragen, kan het virus makkelijk in nieuwe gebieden opduiken.
Rift Valley koorts veroorzaakt bij koeien een verhoogde lichaamstemperatuur, overmatig kwijlen, daling in gewicht en melkproductie, verwerpen en in tien procent van de gevallen in sterfte. Bij mensen veroorzaakt het virus griepachtige symptomen, bij complicaties blindheid of hersenvliesontsteking en in één procent van de gevallen sterfte.
Bestrijding
Experts geven aan dat er dringende behoefte is aan een goed werkend vaccin voor het bestrijden van deze zoönose. Volgens de kenners is het noodzakelijk dat er een middel komt dat veilig, effectief en betaalbaar is voor zowel de huidige besmette gebieden als gebieden die bedreigd worden door het virus. Dat meldde het Centraal Veterinair Instituut (CVI) naar aanleiding van een bijeenkomst in Rome, in april van dit jaar.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief