Veel meningen bij hoorzitting melkveehouderij
Rechten zouden niet verhandelbaar moeten zijn, vond Sijas Akkerman, landbouwspecialist bij Natuur en Milieu', maar via een fosfaatbank verdeeld moeten worden over boeren. Hij vond het Wereld Natuur Fonds, het Centrum voor Leefomgeving en Milieu en de stichting Veelzijdig Boerenland aan zijn zijde. Maar landbouwadvocate Franca Damen legde de Kamerleden uit dat dat niet zomaar gaat. Met fosfaatrechten tast je de rechten van melkveehouders al aan, stelde ze, en als die rechten niet verhandelbaar zijn, beperk je dat nog verder.
Fosfaatrechten op basis van grond
Diana Saaman van het netwerk GRONDig stelde plompverloren enkel voor de extensieve, grondgebonden veehouders te spreken. Volgens haar had de regering enkel oog voor de intensieve melkveehouders. Zij pleitte ervoor dat fosfaatrechten zouden worden uitgegeven op basis van grond, niet op basis van dierenaantallen.
“Maar wat betekent dat dan voor de grondprijs?” vroeg Jaco Geurts haar. “Wat zijn dan de gevolgen voor pachtboeren, en voor de bedrijfsopvolging?” Saaman kon die gevolgen niet direct schetsen, maar stelde een systeem van verschillende soorten rechten na te streven; een soort voor de extensieve veehouderij en een ander voor de intensieve.
Regelstapeling
En dat terwijl verschillende andere sprekers de grote opeenstapeling van regels die op de melkveesector zijn afgekomen, hekelden. “Ik werk nu vier en een half jaar als advocate, en er is nog geen jaar geweest waarin ik geen nieuwe wetten heb zien komen”, vertelde Damen. “Die opeenstapeling van regels beperkt en brengt onduidelijkheid voor ondernemers.” Akkerman was het daarmee eens en pleitte ervoor om alle wetten van de afgelopen jaren te vervangen door één meststoffenwet.
Betrouwbaarheid
Verschillende sprekers stelden ook de noodzaak van fosfaatrechten aan de orde. “Wij hebben met het Nitraatcomité gesproken”, vertelde Klaas Wolters namens de NMV, “en dat stelt dat die niet nodig zijn om de derogatie veilig te stellen.” Hij twijfelde ook aan de betrouwbaarheid van de fosfaatmetingen, en werd hierin bijgevallen door VeeFocus-journaliste Geesje Rotgers.
Dat was weer tegen het zere been van de milieupartijen. Die hekelden de achteruitgang van de natuur in het weidegebied. “Het is al vijf over twaalf”, meende Bert van den Berg van de Dierenbescherming. “Fosfaatrechten zijn noodzakelijk om het milieu te beschermen”, vond Akkerman, die verder waarschuwde: “Je moet niet de suggestie wekken dat je in Brussel eenvoudig regels kunt veranderen. Dat is een proces dat jaren duurt.”