Indiaas recept met Aloë vera zorgt voor lager celgetal

Thybaut presenteerde de resultaten op een groot symposium in het Overijsselse provinciehuis over alternatieven voor antibiotica. Daarbij gaat het met name om de oude Indiase kennis over geneeskrachtige kruiden en de samenwerking tussen deskundigen en boeren in India, Ethiopië, Uganda en Nederland. De provincie Overijssel en Oxfam Novib ondersteunen dit initiatief van het ‘Natural Livestock Farming Network.’
Vooral in eerste week duidelijke celgetaldaling
Thybaut werkte tot aan zijn pensionering alleen met gangbare veebedrijven bij dierenkliniek Den Ham. Pas vorig jaar kwam hij via zijn dochter, ook dierenarts, in aanraking met de Indiase kruidenkennis. De resultaten van het door hem uitgevoerde kleinschalige experiment zijn in zijn ogen voldoende aanleiding voor verder, uitgebreid onderzoek. Bij de proef werden de uiers 20 koeien met een hoog celgetal twee maal daags met een zalf ingesmeerd. De andere 20 koeien werden met water behandeld (om ervoor te zorgen dat eventuele verschillen niet konden worden toegeschreven aan een massage van de uier). Vooral de eerste week was er een duidelijke daling van het celgetal bij de eerste groep vergeleken met de tweede groep. In de tweede week werd het verschil kleiner maar nog steeds scoorden de behandelde koeien toen beter.
Nieuwe onderzoek met mastitiskoeien
Voor het experiment was geen officiële toestemming nodig, omdat het niet om zieke dieren ging zoals bijvoorbeeld met mastitis. Bij nieuw en veel uitgebreider dieronderzoek zou dat wel moeten gebeuren volgens Thybaut. Met Indiase deskundigen was wel discussie over de kwaliteit van de in Nederland gekweekte Aloë vera en de gekozen behandelwijze. In India gebeurt dat enkele dagen en dan tien keer per dag. „Maar de factor arbeid speelt daar geen rol. Ons leek dat niet praktisch en dus niet interessant op een Nederlands bedrijf met 100 koeien. Daarom kozen we voor twee keer per dag gedurende twee weken,” zo lichtte Thybaut toe.
Ook een proef tegen diarree
Er loopt inmiddels ook een proef met een kruidenmengsel (met zo’n 12 ingrediënten) tegen diarree bij vleeskalveren. Het gaat dan om twee groepen van 20 kalveren die twee weken oud zijn. Eind oktober zijn de volledige resultaten pas bekend. De onderzoekers verwachten op basis van de eerste resultaten dat de behandelde kalveren duidelijk enkele procenten zwaarder zullen zijn omdat E-coli-bacteriën en rota- en coronavirussen verminderen door het kruidenmengsel.
Tekst: Lauk Bouhuijzen