Droge zomer remt productie grasdrogerijen
De drogerijen in Abbekerk, Oostwold, Opeinde, Ruinerwold en Kortgene produceerden dit seizoen tot nog toe 67.079 ton gedroogd gras en luzerne, tegenover 87.049 ton in 2021. Vooral in Ruinerwold, een typische grasdrogerij, bleef de productie achter. In Ruinerwold staat de teller dit seizoen op slechts 6.200 ton, tegenover 14.400 ton vorig jaar.
Doorgaans is de verhouding luzerne-gras circa 70 om 30. De luzerneopbrengst was dit seizoen prima; het gewas is goed bestand tegen droogte. Maar in de zomermaanden viel het grasaanbod nagenoeg weg, vertelt Duursema.
„Er zijn zeker één à twee sneden verloren gegaan. En de droogte werkte ook langer dan verwacht door; ook in september was het grasaanbod nog laag. Het weer was ook wisselvalliger, bij regenachtige dagen liggen de drogerijen stil. Je moet goed voorgedroogd gras hebben om te kunnen drogen.”
De droogkosten zijn weliswaar flink opgelopen als gevolg van de hoge gasprijzen, maar de prijzen van eiwitrijke brok zijn ook hoog. Daardoor kan het voor veehouders nog wel uit om gras te laten drogen, zegt Duursema. „Zeker voor biologische boeren.”
Dunne najaarssnede
Vanwege de overwegend krappe ruwvoerpositie proberen veel veehouders nu nog wat te drogen, maar het grasaanbod is niet groot. „Momenteel halen ze anderhalf tot twee ton gras van een hectare; vorig jaar lag de najaarssnede op het dubbele. De achterstand die we hebben ten opzichte van vorig jaar, maken we niet meer goed.”
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Vereniging Nederlandse Groenvoederdrogerijen