Laat de robotdata het werk doen
Robotdata en sensordata leveren een melkveehouder een schat aan informatie op
Het gebruik van een melkrobot al dan niet in combinatie met losse sensoren levert melkveehouders veel data op. Wat je uiteindelijk met deze data doet, bepaalt het rendement van de robot. In onze uitzending gaan Roy Berentsen en Hendrik Veldman in op het optimaal benutten van de data. Philip Ensing, melkveehouder te Paasloo, schuift aan, om zijn ervaringen met het gebruik van data te delen.
Standaard bedrijfsprotocol
„Het gaat erom wat je uiteindelijk met de beschikbare data doet”, aldus Veldman. „Het gebruik van data moet een vaste plaats krijgen in de dagelijkse routine van de melkveehouder, maar ook in het totale bedrijfsmanagement.” Veldman gaat tijdens de uitzending dieper in op het gebruik van een standaard bedrijfsprotocol (SBP). In een SBPlegt een melkveehouder per onderwerp vast welke data hij wil gebruiken, wanneer het nodig is om in te grijpen in de dagelijkse gang van zaken of de bedrijfsvoering en op welke wijze hij dat wil doen. Welke voordelen het werken met een SBP op kan leveren voor zowel de veehouder als de veestapel horen we op 15 november.
Evalueren
Om te achterhalen of het ingrijpen volgens het SBP een positief of een negatief effect had op één of meerdere dieren is het belangrijk niet alleen de data, maar ook het resultaat van de ingrepen te analyseren en bestaande protocollen indien nodig aan te passen.
De door de robot verzamelde data geven niet alleen inzicht in de prestaties van de robot en/of de veestapel, maar kunnen ook inzicht verschaffen in het functioneren van medewerkers. De data maken het mogelijk per taak af te lezen wie de taak heeft uitgevoerd en met welk resultaat. Een analyse van deze data biedt kansen de resultaten te verbeteren.
Instellingen
Roy Berentsen gaat tijdens het gesprek in op de voordelen van het gebruik ‘trendanalyses’ van de robotdata. „Data is de informatie die een melkveehouder bij het melken in een melkstal rechtstreeks van de koe krijgt”, legt Berentsen uit. „Het is belangrijk dat een melkveehouder weet welke data voor zijn bedrijf belangrijk zijn en hoe hij op die data kan anticiperen. Het Robot Analyse Programma (RAP 2.0) van ForFarmers helpt veehouders snel inzicht te krijgen in de betekenis van data. Door de data als afbeelding te presenteren, ziet een melkveehouder in één oogopslag hoe zijn veestapel presteert.” Het RAP 2.0 is onlangs uitgebreid met een module die het mogelijk maakt de ontwikkeling van de verschillende data over een langere periode te volgen. „Deze trendanalyse helpt onze adviseurs om snel inzicht te krijgen in de prestaties van de veestapel”, aldus Berentsen. Tijdens het webinar zal hij verder ingaan op de voordelen van het gebruik van trendanalyses bij het aantal melkingen per dag, de bsk opbouw van de veestapel, de gevolgen van hittestress en het opsporen van fouten in de krachtvoerinstellingen.
Melkveehouder Philip Ensing
Tijdens het webinar zien en horen we in een video, gemaakt op het bedrijf van Philip Ensing, melkveehouder te Paasloo, hoe hij omgaat met de beschikbare data. Philip runt een melkveebedrijf met 125 melkkoeien en 60 stuks jongvee. „Onder normale omstandigheden duurt mijn werkdag van ’s morgens zes tot ’s avonds zes”, steekt Philip van wal. „Door slim gebruik te maken van automatisering hoef ik zelf minder in de stal te zijn. In het begin is het wel wennen om de kengetallen goed te kunnen lezen, maar dat leer je snel. Door eerst te focussen op waar ik plezier aan beleefde, kreeg ik veel energie. En langzaamaan ga ik steeds meer data gebruiken.” In de video geeft Ensing onder andere uitleg over de voordelen van het gebruik van data en trendanalyses aangaande de krachtvoergift en het doen van tocht- en drachtmetingen met behulp van sensoren. Philip Ensing zal ook in de studio aanwezig zijn om vragen van kijkers te beantwoorden en waar nodig een toelichting te geven op het gebruik van data in de dagelijkse praktijk.
Live deze uitzending volgen? Klik hier en meld je aan!