Kees Romijn: ‘Oplossing moet uit de markt komen’
Romijn: „Problemen in de zuivelmarkt lossen we niet op door Europa af te schermen, we moeten ons richten op een herstel van de export naar buiten de EU.” De productie in Europa is volgens hem in de eerste helft van 2015 slechts met 0,8 procent gestegen ten opzichte van 2014. Het prijsdal waar de melkveesector nu mee te maken heeft, ligt niet aan die relatief beperkte groei, maar vooral aan het wegvallen van de twee belangrijkste exportlanden Rusland en China. Ook de hogere melkprijs van twee jaar geleden, zorgen nu voor een uitval van de vraag naar zuivel. Romijn onderstreept dat dit om een tijdelijk probleem gaat.
Toenemende vraag zuivel
De LTO-voorman ziet de vraag naar zuivel wereldwijd nog steeds toenemen. „De toenemende vraag is echter niet constant, we zitten nu in een dal. Nederland levert bijzonder goede kwaliteitsproducten. Als vooraanstaand zuivelland moet het goed komen, we zullen als eerste weer uit de crisis komen. Een goed product vraag om een goede prijs, daarom is het wel goed dat we ons hebben laten horen in Brussel. De oplossing moet uiteindelijk uit de markt zelf komen. De export zal weer gaan toenemen en dat resulteert in een hogere prijs. Nu is het aan de overheid om boeren door het dal te loodsen.”
Niemand failliet
Er hoeft geen enkele boer failliet te gaan als het aan Romijn ligt. „Diegene met een zwaardere investering de afgelopen jaren, hebben het nu moeilijk. Zij kampen met een liquiditeitsprobleem. Om die pijn te verzachten, biedt het uitbetalen van de toeslagrechten een goede uitkomst. Een maatregel waar LTO voor pleitte, ik ben er trots op dat het ons is gelukt.”
Interventie verkeerd
Producten aanbieden voor interventie is volgens Romijn niet de oplossing. „Iedere euro die daar naartoe gaat, wordt in mindering gebracht op de toeslagrechten volgend jaar. Daar schieten we dus niets mee op. Tijdelijk gebruik maken van private opslag is dan een betere optie. Het geld blijft in ieder geval in de sector en we kunnen zelf beslissen hoe de producten terug op de markt komen.”
Aansluiten bij MPV
De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) roept Copa-Cogeca-leden op om zich aan te sluiten bij het Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP) dat de European Milk Board (EMB) heeft opgesteld. Romijn neemt met LTO afstand van het voorgestelde programma: „Dat is niet realistisch voor Nederland. Diegene die minder is gaan produceren, zou dan een vergoeding krijgen, die ten koste gaat van diegene die meer is gaan produceren. Ondernemende veehouders die competitief zijn in de zuivelindustrie worden daarmee benadeeld. Het Europees beleid moet zich niet meer met volume beleid gaan bemoeien. Ze zijn altijd te laat en grijpen in op verkeerde momenten.”
Concurrerende markt
De voorman van de LTO-vakgroep melkveehouderij reageert ook op het geluid van sommige biologische en extensieve boeren die een uitzonderingspositie wensen. „Iedereen krijgt een gelijke basismelkprijs. De boerenbedrijven moeten zelf de concurrentie aankunnen. Waar ze de melk leveren, kan uitmaken. De zuivelverwerkers moeten ook kunnen concurreren. Boeren help je niet door de Europese markt te beschermen. We zijn een export georiënteerd land, maar liefst 70 procent van onze producten wordt afgezet buiten Nederland. Een groot deel daarvan op de wereldmarkt. Tijdelijk helpen kan, maar we moeten zelf de draad weer oppakken. De overheid frustreert altijd als ze zich mengt in exportposities.”
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief