FrieslandCampina: garantieprijs zal verder dalen

Door de afnemende vraag naar zuivel vanuit China, de handelsblokkade van Rusland en de recent afgekondigde marktbeschermende maatregelen van de Franse overheid, komt de garantieprijs van FrieslandCampina de komende tijd meer onder druk te staan, zo verwacht Joosten. „Onlangs is een contract van FrieslandCampina met een Franse retailer door het bedrijf gecanceld ten faveure van een Frans zuivelbedrijf. Dat is schadelijk. Het grijpt direct in op de markt”, uitte Joosten zijn ongenoegen.
Huidige garantieprijs doet pijn
In de eerste helft van 2015 was de melkprijs met 36,48 euro ruim 17 procent lager dan de 44,19 euro gemiddeld over de eerste helft van 2014. Ondanks de prijsterugval spreekt coöperatievoorzitter Piet Boer over een redelijke melkprijs. „De pijn zit vooral in de huidige garantieprijs van onder de 30 euro per 100 kilo.”
Joosten verwacht op de korte termijn nog geen verbetering van de garantieprijs, die maandelijks verdeeld over referentiebedrijven in Duitsland, Nederland, Denemarken en België met een gezamenlijk jaaromzet van 45 miljard liter melk wordt berekend. „Voorlopig houdt de toename van het volume en de achterblijvende vraag naar zuivel nog aan, maar op lange termijn zijn de vooruitzichten gunstig.” Over hoe ver de garantieprijs nog gaat zakken en hoe lang deze periode aanhoudt, kon Joosten geen uitspraken doen.
Kritisch kijken naar kosten
Ondanks de lage melkprijs ziet FrieslandCampina de melkaanvoer van ledenmelk nog niet afnemen. Volgens Boer kan het tot de herfst duren voordat melkveehouders hun productie afremmen. „Het gras groeit goed. Melkveehouders hebben nog voldoende ruwvoer. Ik verwacht dat er rond oktober, november een moment komt dat de boeren gaan rekenen. Ze moeten rond deze tijd de superheffing afrekenen en eventueel voeraankopen doen. Dat is dan ook het moment dat ze kritisch naar het rendement en de kosten gaan kijken.”
1,8 procent meer melkaanvoer
Over de eerste helft van 2015 steeg de melkaanvoer met 1,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de aanvoer van ledenmelk nog met 2,1 procent als gevolg van het dreigende overschrijden van het melkquotum. Boeren versnelden de afvoer van melkvee om superheffing zoveel mogelijk te beperken.
In de maanden april, mei en juni steeg de melkaanvoer echter met 5,5 procent. Piet Boer: „Veel boeren hielden al twee tot drie jaar met insemineren rekening met het afschaffen van het melkquotum. Dat blijkt ook uit cijfers van CRV. Ze hadden op 1 april veel jongvee klaar staan. Met name in juni kwamen er veel melkgevende koeien bij.”
Fosfaatrechten onvermijdelijk
De komst van fosfaatrechten betekent volgens de bestuursvoorzitter geen mindering van de aanvoer van ledenmelk. Sterker nog, hij verwacht dat het melkvolume door efficiëntieverbeteringen de komende jaren zal toenemen. „Maar voorlopig is er nog veel onduidelijkheid over de toewijzing van de fosfaatrechten. Dat geeft veel onrust. Daarnaast leidt de onzekerheid in de markt ertoe dat boeren oneconomische afwegingen maken.”
Volgens Boer had de melkveehouderijsector de komst van fosfaatrechten niet kunnen voorkomen. „Daarvoor was de ambitie onder melkveehouders om te groeien in een periode met een goede melkprijs te groot. De komst van een wettelijke maatregel om de groei van de melkveesector af te remmen was onvermijdelijk. Dat hebben we wel zien aankomen.”