‘Koppel fosfaatrecht aan grond’
De boerenkoepels hebben een brief aan staatssecretaris Dijksma gestuurd met daarin een uitgewerkt plan om dit te realiseren. „De staatssecretaris heeft herhaaldelijk gezegd dat grondgebondenheid en koeien in de wei voor haar belangrijk zijn”, zegt Pieter Hellinga, voorzitter van de koepel Veelzijdig Boerenland en mede-opsteller van de brief. „Maar met de fosfaatrechten gaat ze daar tegenin.”
Hij vindt haar beleid niet consequent. „Die fosfaatrechten pakken vooral onrechtvaardig uit voor extensieve bedrijven”, vindt hij, „en dat zijn nu juist de bedrijven waar je grondgebondenheid en koeien in de wei vindt.” Volgens Hellinga moet de overproductie van fosfaat worden opgelost waar het probleem is veroorzaakt. „Nu worden alle bedrijven over een kam geschoren, en dat is onredelijk.”
Vier punten
Het plan van de koepels bestaat uit vier punten. Fosfaatrechten moeten aan grond worden gekoppeld, tot de grens van de mestplaatsingsruimte. Als moet worden gekort, moet dat via een staffel gaan, waarbij grondgebonden bedrijven worden ontzien. De Kringloopwijzer moet niet als beleidsinstrument worden ingezet, en tenslotte moeten vrijvallende fosfaatrechten niet vrij verhandelbaar zijn, maar worden herverdeeld door een nog op te richten fosfaatbank.