Melk voor kalveren aanzuren met citroenzuur?
De laatste tijd voeren steeds meer melkveehouders weer kalvermelk gebaseerd op mager melkpoeder. Om mager melkpoeder optimaal te benutten, moet het eerst stremmen in de lebmaag. Daarvoor moet de zuurtegraad in de lebmaag voldoende laag zijn. Daarnaast zou het een goede stimulator zijn om slechte bacteriën in het darmstelsel te doden.
Het aanzuren van melk zou ook de omgevingsbacteriën minder kans geven om te kwaliteit van de melk negatief te beïnvloeden. Dit geldt met name voor kalveren die (onbeperkt) koemelk krijgen en waar de melk langer blijft staan.
Fabrikanten van kalvermelkpoeders adviseren producten op basis van citroenzuur toe te voegen. Anderen adviseren om een theelepel citroenzuur in poedervorm toe te voegen.
De betreffende melkveehouder voert melk op basis van magere melkpoeder. Stierkalveren krijgen volle melk. Hij is benieuwd of andere veehouders ook ervaring hebben met het aanzuren van de melk.
Reageer
Ervaring met het aanzuren van kalvermelk? Zo ja, welk product? Deel de bevindingen door te reageren onder dit artikel.