Arla introduceert IJslandse ontbijttraditie in Nederland

IJslanders ontbijten al eeuwen met het lokale zuivelproduct Skyr (spreek uit ‘skir’). Het is eigenlijk een zeer zachte kaas die qua textuur meer op yoghurt of kwark lijkt. Skyr is zuivel die van nature rijk is aan eiwit (11 gram per 100 gram), en geen vet bevat.
Export
De export van Skyr vanuit IJsland is de afgelopen jaren sterk gestegen van 2 miljoen bakjes (170 gram) in 2009 tot 60 miljoen in 2014. Vooral in Scandinavië is het product populair. Dit is ook de reden dat de van oorsprong Scandinavische zuivelfabrikant Arla het zuivelontbijt in de productie neemt. Daarbij wordt het product niet in IJsland geproduceerd en wordt geen melk gebruikt van de exclusieve Ijslandse koeien. De productie vindt namelijk in Duitsland plaats.
Drie varianten
Naast de naturel versie brengt Arla de varianten honing en framboos/cranberry op de markt. Alle varianten bestaan uit zuiver natuurlijke ingrediënten en bevatten dus geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen, meldt de zuivelfabrikant. Skyr is verkrijgbaar in Nederland in een beker van 450 gram. De verkoopadviesprijs is 1,69 euro.