‘Bemesting grasland tijdig afbouwen’

Ook geeft de CBGV het advies om de overige N-bemesting in de vorm van kunstmest af tot uiterlijk 15 september.
Een beperkte stikstofbeschikbaarheid geeft herfstgras met een wat lager Ruw Eiwit-gehalte en een hoger suikergehalte. De koeien vinden dat smakelijker en nemen het beter op, aldus de CBGV.
Te veel gras in winter
Tot 31 augustus mag nog dierlijke mest op grasland worden toegediend. Echter de werking en benutting van de stikstof uit de mest zal volgens de commissie beperkt zijn. „Door de langere nawerking van dierlijke mest komt er ook na oktober nog stikstof vrij waardoor teveel gras staat als de winter begint. Bovendien is er meer risico op N-uitspoeling”, geeft de CBGV aan.
Dierlijke mest past beter in het voorjaar en de voorzomer, stelt de CBGV. „Door dan rekening te houden met werkingscoëfficienten van stikstof over het seizoen kan dierlijke mest maximaal tot waarde worden gebracht. De werking kan tot vier snedes na toediening doorgaan.” De CBGV is een voorstander om als het even kan de mest in opslag te houden voor volgend jaar. Voldoende mestopslagcapaciteit is daarbij een vereiste.
Vocht
In de nazomer en het najaar is de stikstofnalevering relatief hoog uit eerder gegeven mest en organische stof in de bodem door de hoge bodemtemperatuur. Specifiek in deze periode, na de droogte van afgelopen maanden, heeft gras vooral behoefte gehad aan vocht. Met de neerslag van afgelopen dagen zal er volgens de CBGV nog behoorlijk stikstof vrijkomen uit mest en bodem.
In veel gevallen is er slechts weinig stikstof nodig en is dat goed in te vullen met een kleine kunstmestgift die direct werkt. Een kleine gift houdt het gras aan de groei, geeft kroonroest minder kans en zorgt zo voor smakelijk gras, legt de CBGV uit. Kroonroest wordt vooral veroorzaakt door groeivertraging, meestal als gevolg van droogte en soms door een gebrekkige stikstofvoorziening. Het gebruik van kunstmest op graslang mag tot 15 september.
Bemestingsadvies
Het bemestingsadvies voor stikstof op grasland is te vinden in de adviesbasis bemesting op www.bemestingsadvies.nl.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Verantwoorde Veehouderij
Beeld: Ingrid Zieverink