Consortium ontwikkelt nieuwe emissiearme stallen

Het consortium dat zich hierover gaat buigen, bestaat uit Agrifirm Exlan, Anders Beton, Inno+, GEA Farm Technology, Vetvice en Wageningen UR Livestock Research. Eind 2017 hopen ze de eerste resultaten te presenteren.
Noodzakelijk
Volgens Agrifirm is het vinden van een duurzame oplossing voor het beperken van de ammoniakemissie noodzakelijk om de ontwikkeling in de melkveehouderij gaande te houden. De veehouderij heeft immers niet alleen te maken met fosfaatrechten maar ook met een maximaal toegestane ammoniakemissie. Daarin zit op dit moment niet of nauwelijks nog ruimte.
Bij de zoektocht wordt niet alleen gekeken naar beperking van de ammoniakemissie, maar ook rekening gehouden met 'maatschappelijke aandachtsvelden' zoals dierenwelzijn, diergezondheid en beweiding.
Vorming ammoniak tegengaan
De ontwerpers willen vooral focussen op de fundamentele processen waarbij ammoniak wordt gevormd in de stal. Als je daarop kunt ingrijpen, kun je bij het aanpassen van een bestaande stal of het ontwerpen van een nieuw stalsysteem een flinke slag maken, is het idee.
Daarnaast is het belangrijk dat de bemestende waarde van mest overeind blijft: er moeten zo veel mogelijk nutriënten (stikstof) behouden blijven. En uiteraard moeten de stalsystemen zowel betaalbaar als praktisch toepasbaar zijn.