Theezakjesproef goede toets bodemleven
Dat blijkt uit een zogenoemde theezakjesproef die is uitgevoerd op 20 percelen grasland in Noord-Nederland, meldt het Louis Bolk Instituut.
Groene thee en rooibos
De methode met theezakjes is in 2013 door de Universiteit van Utrecht ontwikkeld en geeft inzicht in de afbraak van organische stof in de bodem. Zakjes met gemakkelijk afbreekbare groene thee en zakjes met moeilijk afbreekbare rooibosthee worden eerst gewogen en daarna drie maanden begraven. Vervolgens worden ze opgegraven, gedroogd en gewogen: zo is eenvoudig te zien hoeveel organische stof is verteerd.
Goud van Oud Grasland
In het kader van het project Goud van Oud Grasland (2013-2015) is op 20 graslandprecelen op oude zeeklei in Friesland en Groningen de theezakjesmethode toegepast. Onderzoekers Goaitske Iepema (Hogeschool van Hall Larenstein) en Nick van Eekeren (Louis Bolk Instituut) ontdekten dat er meer organische stof afbreekt in bodems met méér soorten bodemleven, zoals nematoden, potwormen, springstaarten, mijten en regenwormen.
Op zich is het logisch dat er een relatie is tussen afbraak van organische stof en bodemleven, aldus Van Eekeren. ,,Het is echter frappant dat er zo’n sterk verband is met het totaal aantal soorten bodemleven.”
Eenvoudig zelf doen
Boeren die zelf willen peilen hoe het ervoor staat met het bodemleven, kunnen de theezakjesproef ook eenvoudig zelf uitvoeren, aldus het instituut. Hoe meer soorten bodemleven, hoe meer organische stof in de bodem wordt afgebroken of gemineraliseerd. De vrijgekomen organische stof komt ten goede aan de graslandproductie.