Duitse ‘Zembla’ nog confronterender

De documentaire gaat in op het ideaalbeeld van koeien grazend op groene weiden en het beeld dat zij zien als de realiteit. „Verarmde koeien, enorm hoge uitval door verminderde vruchtbaarheid of uiergezondheid, en veel zieke lijdende dieren die eindigen in het slachthuis.”
Naast melkgevende dieren, komen ook de kalveren aan bod. „Pasgeboren kalveren staan aangebonden aan kettingen. Ook al is het in Duitsland verboden, het gebeurt nog zeer regelmatig”, zo stelt een dierenactivist van ARIWA (Animal Right Watch) . Die vervolgens ingaan op het rantsoen van de kalveren, dat volgens professor Wilfried Hopp niet past bij de stofwisseling van de dieren.
Klauwgezondheid
René Pijl is een Nederlandse klauwbekapper in Duitsland. Hij vertelt in het programma over de toename van krachtvoer in het rantsoen en de negatieve invloed daarvan op klauwproblemen.
Doel is melkproductie
Georg Geuecke voorzitter van het Duitse Holstein Verband (DHV) vertelt over de populariteit van Holsteinkoeien en dat koeien de levensproductie nu in 4 of 5 jaar bereiken in plaats van 10 jaar. „Ze worden minder oud maar geven hetzelfde.”, zo zegt Geuecke.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief