Fliegl verbetert mestscheider
De laag mest zorgt voor enige afstand tot de zeef. De capaciteit is hierdoor toegenomen. Afhankelijk van de mest kan er tussen 20 en 35 m3 per uur door. De droge fractie kan tot 35 procent drogestof bevatten. De tegendruk door de klep op het eind van de vijzel bepaalt het drogestofgehalte. Via een arm met een verplaatsbaar contragewicht stel je de tegendruk van de klep in.
De vijzel wordt aangedreven door een elektromotor van 5,0 kW. De centrifugaalpomp die de mest aanzuigt wordt ook elektrisch aangedreven. Deze motor heeft een vermogen van 4,0 kW. Via een opvoerband kan de droge fractie direct op een aanhanger worden gelost. De scheider is gemakkelijk te verplaatsen, dankzij de sleuven voor een palletvork.
Hoogwaardige meststof
Door het scheiden neemt het volume van de mest met ongeveer dertig procent af. Hierdoor bespaart de veehoudere op opslag- en of transportkosten. De droge fractie is te gebruiken als hoogwaardige meststof of als boxbedekking, geeft Reinder Steenbergen van importeur Ludo Pauwels aan. Hij kan echter niet zeggen bij welke bedrijfsgrootte deze mestscheider passend is. „Dat hangt af van het doel waarvoor een veehouder de scheider in wil zetten."
Steenbergen heeft klanten met een relatief klein bedrijf die de scheider inzetten om opslagcapaciteit te krijgen en de kelders te ontlasten. Hij heeft ook klanten die zich richten op de gehaltes in de droge fractie en daarmee gaan rekenen. „Goed om te realiseren dat deze machine niets maakt, alleen iets scheidt. En daar heeft elke gebruiker zijn eigen doelen bij."
Plug and play
De Tapir 375 komt voor 36 à 37.000 euro in de prijslijst. „Plug and play", geeft Steenbergen aan. „Dus inclusief centrifugaalpomp, scheider, slangen, frame en regelkast."
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Tekst: Arend Jan Blomsma
Beeld: Arend Jan Blomsma