Tweede muizenplaag is een feit

De kolonie muizen die dit jaar zo explosief groeit in Friesland, is een andere populatie dan vorig jaar. Het gaat allemaal om veldmuizen die overal en altijd aanwezig zijn, maar meestal blijft het bij een kleine tot matig grote populatie waar boeren geen last van hebben. Door de optimale weersomstandigheden vorig jaar en nu – droog, met voor muizen gunstige temperaturen – kunnen de muizen beter overleven in de winter. Nu zijn de muizen in hun voortplantingsperiode en groeit de populatie rond Bolsward uit tot een plaag.
Ziekte in kolonie
Volgens Van der Wal is de populatie van vorig jaar bezweken aan een ziekte. „Het heeft lang geduurd voordat de plaag in 2014 stopte, uiteindelijk denk ik dat een ziekte de kolonie heeft uitgeroeid.” Volgens hem is het niet logisch dat de plaag van dit jaar dezelfde kolonie is. De dieren kunnen niet zulke afstanden afleggen. Dat er nu sprake is van een tweede plaag in Friesland, is puur toeval. Dat had volgens de veehouder overal in het land kunnen gebeuren.
Actiecomité gaat door
Het actiecomité was al in ‘rusttoestand’, wachtend op resultaten van onderzoekers hoe een volgende plaag in de toekomst voorkomen zou kunnen worden. Maar nog voor er iets bekend is over mogelijke maatregelen ontving het comité meldingen van collega boeren over schade van muizen. Dat bracht bij Van der Wal het gevoel terug van vorig jaar, toen hij in de ‘muizencrisis’ zat. Hij en zijn collega’s hebben besloten om het actiecomité langer in leven te houden. „We hebben de contacten al met de pers, Provincie Friesland en het Waterschap. Nu leveren we graag een bijdrage. Onze collega’s hoeven het wiel toch niet opnieuw uit te vinden.”
Piek moet nog komen
„Problemen door de muizen vallen pas op als het al te laat is”, aldus de bezorgde melkveehouder uit Indijk. Hij roept boeren op om alle schade te melden bij het muizenschade meldpunt van LTO Noord. „Loop geregeld het land in. Ook al zie je maar enkele gaten, neem dan contact op met het meldpunt. Je wilt als boer liever niet geloven dat je hele bedrijf eraan gaat, maar wacht niet te lang. De muizen populatie groeit veel harder dan gedacht.” Van der Wal benadrukt dat het melden van schade geen enkel nadelig gevolg heeft voor het bedrijf. „Als LTO weet in welke gebieden de muizen leven, kunnen zij beter monitoren en is het hopelijk mogelijk om maatregelen te nemen.”
Maatregelen
Tot nog toe zijn geen maatregelen bekend die een muizenplaag kunnen stoppen. Het onder water laten lopen van land of rijden met een sleepslangbemester ter bestrijding van de muizen, werkt alleen remmend. Volgens kenners is de muizenpopulatie na vier weken alweer op het oude niveau.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Alex de Haan