Maïsrassen 2023, waar moet je rekening mee houden bij je keuze?
Welke maïsrassen presteerden goed in 2022?
Terugblik 2022
De uitzonderlijke droogte en de hoge temperaturen (vooral rond de bloeiperiode) hadden in veel gevallen een sterk negatief effect op korrel- en snijmaïs-opbrengsten.
Daarnaast verliep de afrijping ongezien snel, met drogestoftoenames tot 10% per week eind augustus. Zowel in de praktijk als in de proeven werd de maïs dan ook vaak te laat geoogst, aan drogestofgehaltes die de 40% overschreden, met uitschieters tot 50% DS en meer.
Geen eenduidig beeld door uitzonderlijk klimaat
Rassen in dergelijke omstandigheden beoordelen is dan ook verre van evident, en in veel gevallen subjectief. Het “beste” maïsras kon een complete tegenvaller zijn op bepaalde velden, afhankelijk van vochttoestand van de bodem, bloeitijdstip of andere factoren. Op andere maïspercelen of in andere regio’s kon dat ras dan weer wel zijn potentieel tonen. Boer A is dan zeer ontevreden over het ras, boer B vindt het dan weer prima...
Beoordelingen rassenproeven 2022 – een uitdaging
Ook voor de rassenproeven was het een uitdagend jaar. In België worden weinig proefvelden beregend, en deze hadden dus ook risico op droogte- en hittestress of werden te laat geoogst.
Dit kan zijn invloed hebben op het aantal locaties dat uiteindelijk weerhouden wordt om tot een relevant jaarcijfer (samenvatting) te komen voor 2022. Hoe minder locaties overblijven, hoe lager de betrouwbaarheid. Een gegeven waar we ook mee geconfronteerd werden in 2018.
“Ons advies is daarom, nog meer dan anders : wens je betrouwbare informatie te weten te komen over rassen, kijk dan alleen naar de rassen op de Rassenlijst met de Meerjarige Resultaten”
Heel wat resultatensamenvattingen zijn te vinden op onze website.
Wil je specifiek weten welke maïsrassen het in een droog/warm jaar zoals 2022 goed kunnen doen?
In de afgelopen 5 jaar kenden we 4 droge/warme zomers en 1 “normaal” jaar. Een trend die lijkt door te zetten. Het lijkt dus verstandig om vooral hybriden te kiezen die het net iets beter doen in dergelijke jaren.
De beste bron van informatie hiervoor zijn op dit moment de meerjarige cijfers van 2020. Deze zijn zowel in België en Nederland grotendeels gebaseerd op de oogst van 2018, 2019, 2020. Drie jaren die voor een groot deel vergelijkbaar zijn met het afgelopen maïsjaar. Voor deze resultaten, klik hier.
IN VERBAND MET VERMINDERDE BESCHIKBAARHEID RADEN WIJ U AAN OP TIJD TE BESTELLEN. Meer informatie over beschikbaarheid klik hier