Halfjaarrapport NVM: ‘Ondernemerschap steeds belangrijker’
De NVM stelt dat banken de risicofactor zo klein mogelijk willen houden. Als zij overgaan tot financiering van agrarisch vastgoed, stellen zij hoge eisen aan de deskundigheid van de veehouder. Met name bedrijfsresultaten, de kasstroom en het onderliggende businessplan maken verschil. A&LV-voorzitter Ard Klijsen: „Ondernemers die hun taxatierapporten up-to-date hebben en houden, zullen eerder tot zaken komen.”
Meer vraag dan aanbod
In het eerste half jaar van 2015 nam de vraag naar agrarische grond sterk toe, als gevolg van het afschaffen van de melkquota en de invoering van de Melkveewet. Melkveehouders anticipeerden op de voorgestelde grondgebonden maatregelen. De vraag naar grond oversteeg het aanbod, met een hoog prijsniveau als gevolg.
Prijsstijging
Op dit moment ligt het prijsniveau in Nederland op 56.000 euro per hectare. In 2014 was dat gemiddelde nog 3.000 euro minder. De prijs voor grond in Zuid-Nederland noteert het hoogst, namelijk 63.000 euro en stabiliseerde. Hectareprijzen in Noord-Nederland komen het laagst uit, op 46.000 euro.
Onzekerheid
Na de aankondiging dat er fosfaatrechten toegekend gaan worden aan de melkveehouderij, heerst er onrust onder melkveehouders en die onrust zorgt voor afwachtendheid. De NVM hoopt dat er vanuit het rijk snel meer duidelijkheid komt over de nadere invulling van de maatregelen.
Grote bedrijven nemen kleine over
Volgens Klijsen zullen alleen extensieve bedrijven met veel grond in eigendom of pacht nog ‘grondloos’ kunnen groeien. Voor alle andere melkveebedrijven geldt dat zij extra grond moeten aankopen om te kunnen voldoen aan de nieuwe normen voor mestverwerking. De grote vraag en het geringe aanbod drijven de prijzen verder op. De voorzitter verwacht dat grote, moderne melkveebedrijven met opvolging, de kleinere bedrijven met een onzekere toekomstverwachting opkopen om daarmee aan de nieuwe normen te voldoen.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief