Noodlijdende boeren vragen vaker om hulp
„In heel Nederland was het aantal aanvragen om hulp in 2014 ongeveer gelijk ten opzichte van 2013”, vertelt Henk Slagman van de stichting die boeren begeleidt die in (financiële) moeilijkheden zitten.
Volgens voormalig melkveehouder Slagman is de start van Stichting Netwerk Boerenkans Achterhoek, in maart 2014, een belangrijke reden dat in de regio Noord en Oost meer vragen om hulp binnenkwamen. Die stichting waarin ZOB samenwerkt met diverse erfbetreders zoals accountants, banken en voerleveranciers probeert zo vroeg mogelijk problemen op boerenbedrijven te ontdekken.
Te grote sprongen
„Vooral veel tuinbouwbedrijven en vermeerderingsbedrijven met zeugen hebben het financieel moeilijk en vragen ons om hulp”, zegt Slagman. Hij verwacht dat er in de nabije toekomst ook veel melkveehouders bij hen zullen aankloppen omdat de opbrengstprijzen sterk gedaald zijn.
„Het zijn vooral bedrijven die te grote sprongen gemaakt hebben of (te) kleine bedrijven die zich jarenlang niet ontwikkeld hebben, die ons om hulp vragen omdat zij in problemen komen bij langere periodes van lage prijzen”, geeft hij aan. „Bedrijven die geleidelijk groeien redden zich dan meestal wel.”