'Twee klikken op de smartphone en ik zie die ene koe'
Het bedrijf van familie Versteeg huisvest 125 melkkoeien en 100 stuks jongvee. In augustus 2014 hebben ze de ligboxenstal in de lengte verdubbeld en kan het bedrijf geleidelijk groeien tot 160 koeien. Met zoveel vee kan het tijdrovend zijn om een koe te zoeken. „Dankzij de Koe Positiebepaling hoef ik in die rij van ruim honderd koeien niet naar die ene koe te zoeken”, vertelt hij. „Ik zie gelijk waar ze staan.” Met de stalplattegrond op zijn smartphone kan hij ook vlot de koeien vinden die hij wil verplaatsen naar de droogstandsgroep, en de koeien die op dracht worden gescand door de dierenarts. „Dat doen we om de vier à zes weken, ook 's avonds na het melken. Dit is een voordeel dat direct geld oplevert als je geen tijd verspilt aan het koeien zoeken.” Ook attentiekoeien kan hij eenvoudig lokaliseren.
De koeien zijn uitgerust met Smarttag Poot die het sta/liggedrag monitoren, en Smarttag Hals voor vreetmonitoring. „Laatst kregen we via de Smarttag Poot telkens een attentie van een koe die in het oude gedeelte van de stal te weinig ging liggen. Die hebben we verplaatst naar het nieuwe gedeelte.” Hij pakt de tablet erbij die op de keukentafel voor het grijpen ligt. Met een paar tikken op het scherm haalt hij eenvoudig het ligpatroon van koe 1160 tevoorschijn. „Kijk, nu zie je dat ze weer voldoende ligt.”
Attentiekoeien
Versteeg merkt ook dat hij steeds vaker gebruik maakt van Gezondheidsmonitoring. Regelmatig loopt hij met zijn smartphone tussen de koeien door, terwijl hij geroutineerd informatie opvraagt van attentiekoeien „Koeien met meerdere gezondheidsattenties, die bijvoorbeeld én te weinig vreten én te weinig lopen of liggen, check ik altijd even. ” „Als ze minder gaan vreten, is er iets aan de hand”, vult Anja aan. „Zo kun je problemen vóór zijn.” Met de Gezondheidsmonitoring zit je er net wat dichter op en dat geeft een gerust gevoel, vinden de melkveehouders.
Tochtdetectie is uiteraard ook geïntegreerd: de Smarttag Poot is een stappenteller, de Smarttag Hals registreert het snuffel- en springgedrag van tochtige koeien. „Voor tochtdetectie vertrouw ik blindelings op het systeem”, zegt Versteeg. „Het is voor 95 procent accuraat, we missen nagenoeg geen enkele tocht meer.” Ook de pinken vanaf 1 jaar krijgen een Smarttag Hals om. Zodra ze voor de derde keer in cyclus komen, worden ze geïnsemineerd. Nu kalven ze op 23,5 maanden af, met 1,4 inseminaties. „Dat is mooi strak”, vindt hij. „Bovendien werkt dit veel veiliger, omdat er geen eigen stier meer tussen de pinken hoeft te lopen.”
Tijdsbesparing
De combinatie van tochtdetectie, gezondheidsmonitoring en koe positiebepaling zorgt zo voor heel wat arbeidsgemak en tijdsbesparing. En naarmate het aantal koeien op het bedrijf toeneemt, gaat dat steeds meer tellen. „In de toekomst gaan we richting de 150 koeien, dan wordt het alleen maar handiger”, verwacht Versteeg. „En het mooie is: ik heb zelf een gruwelijke hekel aan computers, maar dit werkt echt heel gebruiksvriendelijk. Twee klikken en je hebt de koe op het scherm. Simpel en snel.” De mobiele toepassingen met duidelijke knoppen bevallen ook goed. „Je hebt extra controle, zonder dat je er zelf bij hoeft te zijn.”