Vijfhonderd koeien en één melkveehouder
En met de recente ontwikkeling van de voerrobot is weer een stuk arbeidsautomatisering afgerond. Aan het wegen, mengen en verstrekken van ruwvoer hoeft op 1 procent van de bedrijven inmiddels geen boerenhand meer te pas te komen. Wat overblijft, is het sturen en controleren van processen. „Als ik vroeger zei dat je in de toekomst met één man 200 koeien kon managen, werd er heel hard gelachen”, zegt marketingmanager Alfred Smits van Lely Nederland, marktleider op het gebied van robotisering in de melkveehouderij. „Tegenwoordig kan het. Doordat veel standaardprocessen zijn geautomatiseerd, kan een veehouder zich steeds meer richten op het managen van de uitzonderingen: bijvoorbeeld de kalfkoe, het kalf met diarree.”
Jouke op de Hoek
Bewijs hiervoor wordt onder meer geleverd door de vergaand geautomatiseerde melkveehouder Jouke op de Hoek. „Koeien die geen extra aandacht vragen, kosten nu ook geen tijd meer", zegt deze Fries. ″En voor de koeien die wél extra aandacht nodig hebben, heb ik nu ook extra tijd.” Zelfs aantallen van 400 of 500 koeien met één man verzorgen is volgens Lely niet ondenkbaar. Naar 95 procent van de koeien heb je immers geen omkijken. Het is de attentiegroep van 5 procent, die 100 procent van de tijd vergt.
Sensoren
Qua fysieke arbeidsautomatisering is het meeste op het melkveebedrijf onderhand wel bereikt, denkt Smits. „Het wachten is bijvoorbeeld op de volledig zelfrijdende trekker.” Nu de melkveehouder van de uitvoerende taken is verlost, is de volgende stap dat sensoren het ‘kijken’ van veehouders nog verder overnemen en hiermee de automatisering van zijn dénken, betoogt Smits.
Lees het hele artikel over ‘Automatiseringen de Toekomst’ en de reportage over Jouke op de Hoek in de speciale Agrio uitgave Boer & Automatisering. Deze uitgave wordt gratis verspreid onder abonnees van Agrio.