Melkveehouders willen social ‘Facebook’ app
„Waar melkveehouders op dit moment behoefte aan hebben, is een soort social app”, vertelt Corné Braber. „Zeg maar een Facebook voor melkveehouders waar ze net als in een studieclub vragen aan elkaar kunnen stellen, kennis en informatie delen of suggesties geven. De app zou op verschillende onderwerpen gecategoriseerd moeten worden. In regio, type bedrijf, fokkerij, staltype, voeren en medicijngebruik. Een dergelijke app is echter behoorlijk complex en vraagt om een flinke investering van ettelijke tienduizenden euro’s, maar het kan ervoor zorgen dat er een gezamenlijk groot portaal of internetgemeenschap ontstaat voor de melkveehouderij.”
Urenregister
Een andere wens van melkveehouders is een urenregister waar ze precies op kunnen zien hoeveel tijd ze aan bepaalde werkzaamheden besteden. „Je kunt denken aan melken, voeren, schoonmaken of maaien. Er zijn nu al ‘beacons’ of positie sensoren te koop van onder meer Apple die je smartphone automatisch overal in de stal kunnen volgen. De app zou je zo kunnen programmeren dat de smartphone weet welke werkzaamheden waar in de stal worden uitgevoerd. Je hoeft dan dagelijks niets meer in te voeren om te weten wat je precies hebt gedaan. Dit is met name voor de grotere bedrijven interessant waar arbeid goed moet worden verdeeld voor een betere efficiëntie. Of als je personeel hebt; dan zie je precies hoe de arbeidsverdeling van het personeel is.”
Ruwvoer app
Melkveehouders zouden ook graag een app willen zien waarmee ze de kwaliteit en opbrengst van het ruwvoer kunnen bepalen. Corné: „Dat is niet eenvoudig, want hiervoor heb je echt meetgegevens nodig over de grashoogte en multispec camera’s om droge stof en eiwit tijdens het oogsten te meten. De metingen moet je dan weer baseren op groeimodellen en die zijn weer afhankelijk van grassoorten, bodem, bemesting, weersomstandigheden, waterhuishouding, perceelsgeschiedenis.” De techniek is er om een dergelijke app te realiseren, maar om dit om te zetten in een betrouwbare prognose is nog best lastig. In de toekomst zou dit echter zomaar gemeengoed kunnen zijn."