Volautomatische ganzenverjager stap dichterbij
De robotvogel Robird van het Nederlandse bedrijf Clear Flight Solutions is een robot ‘slechtvalk’, die niet alleen lijkt op het natuurlijk origineel, maar ook nog de natuurgetrouwe vlucht en het vlieggedrag van de slechtvalk nabootst. Geen gans die de kunststoffen roofvogel van een echte slechtvalk kan onderscheiden. Het gevlieg van de roofvogel zorgt ervoor dat alle ganzen opvliegen en uiteindelijk naar elders vertrekken. Tenminste, dat is theorie.
Autonoom vliegen
De robotvogel, doorontwikkeld op Universiteit Twente, bestaat al een jaar en er zijn al verschillende fruittelers die er een hebben aangeschaft, maar het grootste probleem was tot voor kort dat er altijd een persoon de robotvogel moest besturen. De robotonderzoekers van de Universiteit Twente hebben echter met hulp van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een technologie ontwikkeld waarmee de Robird autonoom en zonder hulp van een mens kan vliegen.
Testen in windtunnel
Met behulp van twee camera's en een stroboscoop om bewegingen te vertragen, is het gedrag van de vleugel van de robotvogel gemeten. De metingen werden gedaan in de windtunnel van de Universiteit Twente en in de vacuümkamer van de ESA. Door de flapperende vleugels in beide omgevingen te analyseren, was het mogelijk om te berekenen wat voor invloed aerodynamica heeft op bewegingen. Het is de onderzoekers door de testen gelukt om de dynamica en mechanica van een flapperende vleugel in een computermodel te stoppen.
1,6 miljoen dollar
Een autonome Robird is volgens de onderzoekers een grote stap vooruit, omdat het erg moeilijk is om het krachtenspel van de vleugels in kaart te brengen. In maart van dit jaar ontving Clear Flight Solutions een investering van 1,6 miljoen dollar van het Amerikaanse investeringsfonds Cottonwood Euro Technology Fund, waardoor de autonome Robird praktijk- en productierijp kan worden gemaakt.