
Zo haalt u maximaal rendement uit uw najaarskuil

Snelle conservering en smakelijkheid zijn uw topprioriteiten
“Het voordeel van de najaarssnede is dat deze over het algemeen minder broeigevoelig is. Dat komt doordat het wat zwaarder en natter is, waardoor het makkelijker te verdichten is”. Koppelman stelt dat de uitdaging bij het inkuilen van najaarsgras hem juist in dat lagere ds-percentage zit. Door kortere dagen, minder zon en een groter risico op regenachtige omstandigheden tijdens het inkuilen is het namelijk lastiger om dit gras droog te krijgen.
Koppelman: “zorg voor een korte veldperiode van maximaal 48 uur om kwaliteitsverlies te voorkomen. Een vochtigere, onbehandelde kuil lijdt tot verlies van smaak en voederwaarde. De pH daalt niet snel genoeg waardoor fermentatie niet tot stilstand komt. Hierdoor blijven de verkeerde bacteriën actief en vergaat veel van het goede van de graskuil. Uit dit soort graskuilen kunt u niet melken, hoe eiwitrijk ze ook zijn.”
Zo haalt u het maximale rendement uit uw najaars-graskuil
“Optimaal rendement uit een kuil met najaarsgras betekent zo snel mogelijk conserveren. Zo behoudt u zoveel mogelijk smaak en voedingswaarde in de kuil. Om het proces van conservering te versnellen heb je de juiste melkzuurbacteriën nodig. Die bacteriën zorgen er samen – elkaar opvolgend – voor dat de pH daalt en de graskuil stabiel wordt.
Hiermee worden de kwaliteit van het graseiwit en de fermenteerbare koolhydraten zoveel mogelijk behouden. Ook de smakelijkheid en voederwaarde gaan dan veel minder snel achteruit. Goed voor de stikstofbenutting én goed voor uw voersaldo!”.
- Gert Roelofs, onafhankelijk voeradviseur Nutagro en HBO docent melkveevoeding

De juiste melkzuurbacteriën
Om de conservering te versnellen, adviseert Pioneer het inkuilmiddel 1188. “Door de 6 verschillende stammen melkzuurbacteriën in het middel, concentreert 1188 zich volledig op de vorming van melkzuur. Elke stam werkt optimaal in een bepaald pH-traject. De ene stam neemt het van de andere over, als een soort estafette. Zoals te zien is in onderstaand onderzoek, zorgt dit voor een zeer snelle pH-daling” zegt Koppelman. Hierdoor ontstaat minder ammoniak door eiwitafbraak, wat ook de smakelijkheid van de kuil ten goede komt.
Ammoniak zorgt er namelijk voor dat het voer minder fris gaat ruiken. “door de geur van ammoniak neemt de koe minder voer op. Door Pioneer 1188 te gebruiken kunt u dus meer eiwit benutten uit uw herfstgras. Hierdoor kunt u besparen op duur krachtvoer.”
Voeg homofermentatief inkuilmiddel toe bij nat gras
Bij het omlaag brengen van de pH-waarde kunt u over het algemeen het beste kiezen voor een 100% homofermentatief product als Pioneer 1188. Koppelman: “Combi-producten bevatten vaak zowel melkzuurbacteriën als een broeiremmer, terwijl die laatste vaak helemaal niet nodig is bij het natte gras van najaarssnedes. De focus moet daarom op snel conserveren – en dus pH-daling – liggen.”
Mocht er toch iets droger ingekuild worden, waarbij er risico is op broei in de kuil, dan is een combi-middel zoals Pioneer® 11G22 RapidReact wel een goed alternatief.
Voorkom kwaliteitsverlies door boterzuur

De vorming van boterzuur blijft een actueel onderwerp in de graskuil dit najaar. Dit vluchtige vetzuur wordt geproduceerd door boterzuurbacteriën, die melkzuur omzetten in boterzuur en diverse gassen. Doordat dit proces veel energie kost, staat een hoog boterzuurgehalte gelijk aan voederwaardeverlies.
Boterzuur heeft ook een negatief effect op uw eindproduct. Het heeft een zeer penetrante geur en onaangename smaak. Boterzuur kan onder andere bij de productie van harde kaas zorgen voor grote gaten en een afwijkende geur en smaak. Wie melk levert met een te hoog gehalte aan boterzuursporen, kan daarnaast gekort worden op zijn melkgeld.
U kunt de vorming van boterzuur voorkomen door extra alert te zijn bij de oogst en het inkuilen, met name bij een natte snede. De volgende maatregelen zijn daarbij belangrijk:
-
Stel de oogstmachine af op verharding
-
Maai niet te kort (>6cm)
-
Werk schoon, zowel in als op de kuil
-
Voeg bij nat uitgangsmateriaal altijd Pioneer® 1188 toe
Oscar Koppelman stelt dat de belangrijkste oorzaak van boterzuurvorming een combinatie van een hoge Ruw As (RAS) fractie (ofwel een hoger aandeel grond in de kuil) en een lager percentage droge stof in het gras is. Ook verontreiniging met mest is een belangrijke oorzaak. “Nat gras doet er erg lang over om stabiel te worden, waardoor boterzuurbacteriën lang de tijd hebben om zich te ontwikkelen. Inkuilmiddel 1188 is bijzonder sterk in het toch snel stabiel krijgen van deze natte kuil. Zo blijft deze kuil smakelijk en wordt de vorming van boterzuur sterk onderdrukt.”
Maximale benutting van uw waardevolle herfstgras
Pioneer heeft meer dan 40 jaar ervaring in het ontwikkelen van inkuilmiddelen en het gebruik ervan in mais en gras. Door goed inkuilmanagement te combineren met het gebruik van een Pioneer-inkuilmiddel haalt u het hoogste rendement uit uw najaarsgras. In het onderstaande schema ziet u welk middel u bij welke inkuilomstandigheden kunt gebruiken.
Meer informatie
Benieuwd naar hoe u rendement uit uw graskuil kunt halen? Kijk dan op corteva.nl of download gratis onze Graslandbrochure 2022.
Vragen over onkruidbestrijding in grasland? Neem contact op met:
Allard Jukema
Productmanager Corteva Agriscience
allard.jukema@corteva.com
Vragen over gras inkuilen? Neem contact op met:
Zuid- en West-Nederland
Arjan Geerets
arjan.geerets@corteva.com
Noord- en Oost-Nederland
Oscar Koppelman
oscar.koppelman@corteva.com