‘Stikstof blijft belangrijk voor latere sneden’
Uit analyses van BLGG blijkt dat zomerkuilen over de afgelopen vijf jaar gemiddeld tussen de 85 en 93 kilo stikstof per hectare onttrekken bij een opbrengst van 3500 kg drogestof. Riemersma: „Als we rekenen met de gemiddelde drijfmestanalyses en de nawerking van de eerdere giften, moet er tussen de 30 en 40 kilo zuivere stikstof uit kunstmest bij, zonder dat we rekening houden met het naleveringspotentieel van de bodem. Deze ruimte moet er op het gebied van wetgeving dan natuurlijk wel zijn.”
Zwavel
Normaal gesproken is er volgens Riemersma voldoende zwavel gemineraliseerd uit de bodem en uit de gegeven drijfmest. Analyses tonen echter aan dat de derde snede wel 28 kilo zwavel onttrekt. „Met het kiezen van de meststoffen moeten veehouders hier dus rekening mee houden, om zo het risico op zwaveloverschotten te beperken. Een veilige stikstof/zwavel verhouding van 2 op 1 is aan te raden”, aldus de ruwvoeradviseur.
Normaal gesproken gaan we in Nederland nu de drogere periode van het jaar tegemoet. Volgens Riemersma moeten bodemmeststoffen oplossen in water om benut te kunnen worden. „Als de meststoffen oplossen worden de nutriënten mobiel en kan de plant ze opnemen. Korrelmeststoffen lossen onder droge omstandigheden slecht op, waardoor de nutriënten eigenlijk te langzaam beschikbaar komen. De nutriënten uit vloeibare meststoffen worden onder droge omstandigheden beter benut door de plant.”
Strooibanen
Tot slot stelt Riemersma dat het goed afstellen van machines, zeker bij het doseren van kleinere hoeveelheden kunstmest, zeer belangrijk is. „In de praktijk besteden veehouders hier nog wel eens te weinig aandacht aan met als gevolg dat je de strooibanen terugziet in het perceel. Dit wisselende gewasbeeld heeft een negatief effect op de opbrengst. Het loont dus om goed op de afstelling van de apparatuur te letten. En als je vloeibare meststoffen gebruikt, zie je eigenlijk nooit strooibanen.”
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Van Iperen
Beeld: Van Iperen