Lely stopt met ontwikkeling mestraffinagesysteem Agrimodem

Destijds gaf Lely aan om te streven naar een mestvergister die zonder subsidie en zonder gegarandeerde energieprijs rendabel te maken is bij een afschrijvingstermijn van 8 tot 10 jaar. Het bedrijf had de intentie om in 2012 al vijf Agrimodem installaties uit te leveren, maar slaagde daar niet in.
Niet in lijn met Lely-visie
Alexander van der Lely, topman van Lely, stelt dat het niet gelukt is om, binnen de voorwaarden die ze hadden gesteld, een werkend concept te ontwikkelen.
Van der Lely vindt dat al de ontwikkelingen moeten passen in lijn met de Lely-visie, wat inhoudt dat ze plezierig, duurzaam en winstgevend moeten zijn voor melkveehouders. „Aangezien bij de Agrimodem op dit moment niet al die vakjes aangevinkt kunnen worden, zullen we verder niet investeren in dit specifieke systeem en onze zoektocht naar alternatieve oplossingen vervolgen.”
Twee mineralenstromen
In 2009 is de ontwikkeling van het mestraffinagesysteem Agrimodem begonnen met een proefinstallatie op het bedrijf van Wilco Hilhorst in Noord Sleen (DR). Daarna is de eerste installatie op bedrijfsniveau op het bedrijf van Hilhorst gebouwd.
Het doel was om met deze installatie verse mest te vergisten in twee mineralenstromen: stikstof met fosfaat en stikstof met kali en een vaste fractie waar organische stof in zit. Daarnaast zou er hoogwaardig gas worden geproduceerd. Het voordeel daarmee was dat de emissies van methaan en ammoniak aanzienlijk zouden afnemen.