Cono begeleidt leden bij bouw ‘Cono-stal’
Onder de werknaam “De Stalmeesters” gaan drie ingenieurs: Jona Geers (Landschapsarchitect), Wouter Goudriaan (architect) en Frank Verhoeven (Boerenverstand) de melkveehouders van CONO Kaasmakers begeleiden bij de nieuwbouw of verbouw van hun stal. Ze worden ondersteunt door de architect van de nieuwe Cono Kaasmakerij: Bastiaan Jongerius.
Landschap versterken
Volgens Cono gebeurt een nieuwe stal bouwen maar één keer per generatie. Daarom moet deze nauw aansluiten bij de kansen voor de boer en bij de kwaliteits- en duurzaamheidsambities van kaasfabrikant. „In de eerste plaats moet de CONO-stal het landschap versterken en er mooi uitzien”, stelt de coöperatie.
De Cono-stal combineert zoveel mogelijk functies en ondersteunt de toekomst van het bedrijf. „Deze stal zorgt voor maximale transparantie met slimme en mooie ontwerpen en keuzes van materialen. Daarmee is De Cono-stal een aanwinst voor het landschap en de directe omgeving van het melkveebedrijf”, stelt Cono.
Cono is van mening dat schaalvergroting niet hoeft te betekenen dat de inpasbaarheid van de gebouwen in het landschap verslechtert. Passende, mooie architectuur, transparant, open, in het landschap ingepaste stal, gecombineerd met weidegang, is volgens CONO de sleutel als melkveehouderij een toegevoegde waarde te leveren aan de directe omgeving.
Megastallendiscussie
„Binnen de Nederlandse stallenbouw is al sinds de jaren 90 een vrij eenzijdige focus op het reduceren van ammoniakemissie, zegt Frank Verhoeven van Boerenverstand. „Later kwam daar dierenwelzijn bij. De kloof tussen boer en burger is door de megastallendiscussie alleen maar toegenomen. Door stallen beter in het landschap in te passen kan dat ook anders.”