Kaas is goed voor hart- en bloedvaten

De Deense onderzoekers stelden het volgende: „Het lijkt erop dat kaas, en in mindere mate ook melk, de microbiotica beïnvloedt. En dat kan een invloed hebben op de samenstelling van vetten in het bloed.”.
Onderzoek
Vijftien gezonde, jonge mannen kregen drie diëten, van telkens twee weken aangeboden. Elk dieet bevatte eventveel calorieën en vet. Het eerste dieet was rijk aan halvolle melk, het tweede rijk aan kaas en het derde dieet was een controledieet. In stalen van de urine en de stoelgang werd gekeken naar het effect dat de diëten hadden op hun stofwisseling en cholesterol.
Studie
De onderzoekers breiden het onderzoek uit, op zoek naar de werking van het menselijk lichaam en de opname van voedingsstoffen uit kaas. De Deense studie is deels bekostigd door het zuivelbedrijf Arla Foods en de Dairy Research Foundation. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief